Hemsida ställer krav på politiker

Kristianstad • Publicerad 29 juli 2002

Idag sänds regionfullmäktiges sammanträden direkt på Region Skånes hemsida, men inom en snar framtid kan skåningarna se de debattinlägg de är särskilt intresserade av även i efterhand. Samtidigt som de lyssnar på en ledamot i talarstolen får de upp en sammanfattning av ärendet intill och kan klicka sig vidare till handlingarna i själva ärendet. – Det ställer krav på de förtroendevalda. Medborgarna kan ställa dem mot väggen, förklarar Henrik Bergman, redaktör för Politik och påverkan på Skåneportalen. Han hoppas att tjänsten ska fungera redan vid höstens första sammanträde. Några dagar efter regionfullmäktige ska sammanträdet uppdelat i ärenden och debattinlägg ligga på Skåneportalen. Redan idag finns föredragningslistan för regionfullmäktige där, så att skåningarna kan läsa om ärenden i förväg och eventuellt reagera med en synpunkt i debattforumet.

Förutom att ge skåningarna större tillgång till den politiska debatten skulle regionen kunna spara pengar genom bättre utnyttja handlingarna som finns på portalen i och med att inte så mycket papper måste tryckas upp.

– Stockholms läns landsting har sparat två miljoner på att en tredjedel av de förtroendevalda inte bryr sig om att få dem i papper, säger Henrik Bergman som själv är förespråkare för detta på sikt samtidigt som han poängterar att man alltid måste serva dem som vill ha handlingarna i pappersform. Det finns heller inget beslut om detta idag.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.