Hemtjänsten kan ge tillsyn via bildtelefoni
Den tekniska utvecklingen inom vård och omsorg gör att omsorgsförvaltningen just nu ser över vad som kan vara intressant att satsa på. E-hemtjänst är en variant som innebär att vissa hemtjänstinsatser kan genomföras med hjälp av enklare kommunikationsteknik, till exempel tillsyn genom bildtelefoni. Personalen kan då ha kontakt med vårdtagaren via tv:n. ”Nattfrid” är en annan teknik där tillsyn på natten kan ske genom att en kamera monteras i sovrummet och som kombineras med larm.
– Vi kommer att vilja pröva olika tekniker i hemmet, men det är oerhört viktigt att allt bygger på en efterfrågan och att kunden själv vill. Vi är mycket noga med det och det är aldrig något som vi ska tvinga på någon, säger omsorgschef Lars-Åke Nordin.
Ett komplement
Det finns de som skulle tycka att exempelvis tillsyn genom kamera nattetid vore att föredra framför personal som kommer in och väcker, förklarar Nordin. Men ny teknik går inte enbart ut på att minska den personliga kontakten, menar han. I Degeberga pågår just nu försök där personal kan låsa upp vårdtagarens dörr genom mobilen. Det underlättar hanteringen av nycklar och gör att personal kan köra direkt till ett larm utan omvägen att hämta nycklar.
Man ska inte se det som ett försök till besparingar genom att ersätta personal med teknik?
– Absolut inte. Det här är ett komplement för att underlätta för personalen och klara av framtidens volymökningar.
Kunden bestämmer
Nordin syftar på antalet pensionärer i Kristianstad som fram till 2030 kommer att öka med 40 procent.
– Belastningen ökar och det innebär att vi måste jobba annorlunda. Jag är inte orolig för ekonomin, däremot för kompetensförsörjningen. Det kommer att behövas mycket personal framöver, men vi kommer inte att klara av kompetensförsörjningen i den takt som behövs, säger Lars-Åke Nordin.
Teknik ska aldrig få ersätta människor om inte kunden själv uttrycker att de vill ha den typen av insatser, poängterar Bo Silverbern (M), ordförande i omsorgsnämnden.
– Det är viktigt att allt sådant sker i samråd med kunden.
För- och nackdelar
Marianne Eriksson (S), vice ordförande i omsorgsnämnden, är inne på samma linje.
– Viss teknik är väldigt bra, men det får aldrig komma dit att det är en besparing. Vi säger inte nej, men det ska prövas noga och det ska vara den enskilde som avgör om de vill.
SPF har informerats och Gun Söderstedt, ordförande i Kristianstad, ser både för- och nackdelar med den nya tekniken.
– Personligen har jag inget emot en kamera över min säng för att de ska kunna se att jag är på plats. Men att kontakt ska ske via tv är inte bra. Den sociala kontakten är viktig.