Henrik Hammar och Heléne Svensson är positiva

Henrik Hammar (m), vice ordförande i landstingsförbundet, kongressombud för Region Skåne, har länge har verkat för en sammanslagning mellan de båda förbunden.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2003
Henrik Hammar (m), har verkat för en sammanslagning. bild: tommy svensson
Henrik Hammar (m), har verkat för en sammanslagning. bild: tommy svenssonFoto: 

Anledningen är att han anser att en mötesplats är bättre än två på den nationella nivån ha. – Dagens sjukvårdsfrågor har blivit så komplexa och är inte bara frågor för Landstingsförbundet, så det är bättre att ha en spetskunnig branschorganisation, förklarar han. Om gemene man håller med om det är han dock inte riktigt säker på. – Det kan nog hända att gemene man inte tycker det, men å andra sidan tror jag att allmänheten gärna ser en mer rationell politisk organisation, resonerar han. Att slå samman förbunden kommer enligt honom förvisso att innebära en del praktiska svårigheter. – Fast första steget togs redan för ett och ett halvt år sedan när förbunden flyttade in i samma hus på Hornsgatan 20 i Stockholm, men det återstår en massa andra saker att gå igenom, som till exempel hur ombuden ska utses till den första gemensamma kongressen. Vi har emellertid kommit överens om att den inte får bli för stor, inte större än vad Kommunförbundets kongress är i dag, berättar han. Vad det nya förbundet ska heta är inte heller klart i dagsläget, för det är en av frågorna som ska behandlas på kongressen 2004. Andra frågor som han tror kommer att diskuteras då är bland annat sjukvård, läkemedelsfrågor och LSS. – Där har staten vältrat över det ekonomiska ansvaret på kommunerna, konstaterar han. Henrik Hammar kan inte se några nackdelar alls med sammanslagningen, vilket inte heller Heléne Svensson (s), kommunstyrelsens ordförande och kongressrepresentant för Kristianstad, gör. – Nej, inte direkt, men vi måste vara observanta på att förbundet företräder även de riktigt små kommunernas intressen, för det är en medlemsorganisation för såväl minsta kommun som största landsting, förklarar hon. Precis som Henrik Hammar ser hon positivt på att samla gemensamma intressen i ett förbund istället för två. – En röst och en aktör är bättre på den nationella nivån, resonerar hon. Att det nya förbundet skulle bli en kolossal koloss präglad av en stor och ineffektiv administrationsapparat tillbakavisar hon. – Redan i dag är de båda förbunden var för sig stora organisationer, och jag ser ingen anledning att ha två så stora organisationer, utan en stor organisation är mer effektiv och vi vinner mycket på att kunna dra nytta av den samlade kompetens som i dag är splittrad på två håll, förklarar hon. Peter Maunula och Marcus Haraldsson

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.