GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åhus

”Heter man Rökeriet i Åhus ska man väl ha en rök”

Efter att nästan ha växt upp på Rökeriet i Åhus har de nu tagit över företaget. Bland det första de gjorde var att investera och installera en rök.
Publicerad 27 maj 2022 • Uppdaterad 30 maj 2022
Robin och Linnea är stolta över att det äntligen kan rökas fisk på Rökeriet.
Robin och Linnea är stolta över att det äntligen kan rökas fisk på Rökeriet.

Linnea och Robin krögare på Rökeriet, vilka är ni: Vi är kompisar och kollegor. Vi började båda jobba här 2012. Då var vi tonåringar som jobbade extra här på Rökeriet och det var så vi lärde känna varandra. Här blev vi lite ihop slängda och fick ta ansvar tillsammans. Vi insåg rätt snabbt att vi kompletterade varandra bra och trivdes ihop, säger Linnea.

De förra ägarna på Rökeriet ville göra annat och frågade då Linnea och Robin om de var intresserade att ta över. Då hade de båda skaffat andra jobb och lite släppt tanken på Rökeriet. Tankarna att de skulle jobba ihop i framtiden fanns där men just då hade de både gått vidare till annat. Men ödet ville något annat.

Håkan Svensson på Lyngbygård som var Robins granne i Lyngby kom med ett förslag till Robin och Linnea. Han erbjöd sig att köpa fastigheten om Robin och Linnea kunde tänka sig att driva företag där. Linnea var tveksam.

– Ja, jag hade ju släppt tanken på Rökeriet men sa till Robin att jag kunde träffa Håkan och höra vad han hade att säga. Och jag blev helt såld, säger Linnea och fortsätter: Håkan är fantastisk och med han som hyresvärd kändes det självklart att vi skulle göra detta. Vi kände ju oss redan som hemma här, kunde rutinerna och kändes gästerna.

Februari 2020 skrev de på och tog över förste april. Då var pandemin ett faktum.

– Vi hade gjort vårt jobb och var väl förberedda med vår affärsplan sedan tidigare så därför gick allting så fort. Jag hade en timmes lunch på mitt jobb och ringde som en galning till alla instanser för att få till alla tillstånd och allt som krävs för att starta upp företag och restaurang, säger Robin.

De hade lätt kunnat fortsätta som tidigare men de ville utveckla företaget.

”Det är ju inte alla restauranger som har en vinodling som granne”
Robin Eriksson

– Heter man Rökeriet i Åhus ska man väl ha en rök, säger Robin och fortsätter: Det var självklart att vi skulle satsa på detta även om vi antagligen inte kommer att tjäna mer pengar men det är stoltheten som är viktig. Doften och sedan är det känslan av hantverket som är det som vi brinner för. Vi vill ju göra bra grejer och med vår fina lax som kommer från Färöarna så blir det en fantastiskt smakupplevelse när vi själva röker den här.

Stort grattis, ni blev nyligen utsedda till Årets unga företagare av Företagarna Kristianstad på årets Guldjubelgala. Varför tror ni att just ni fick priset:

– En viktig paragraf är att man ska vara lönsamma och det var vi redan första året. Och innovationskraften, att vi lyckades som unga, under pandemin. Att vi snabbt hade tänket att ställa om, ställa om och ställa om. Och framför allt att vi jobbade hårt med väldigt lite personal i början.

Att ta båten till Rökeriet är ett trevligt sätt att komma hit på.
Att ta båten till Rökeriet är ett trevligt sätt att komma hit på.
Rökeriet är populärt att äta lunch på.
Rökeriet är populärt att äta lunch på.

Linnea, vad är det bästa med Robin: - Jag gillar att han är lika driven som jag. Vi vill framåt båda två och vi har blivit som en liten familj.

Robin, vad är det bästa med Linnea: Att hon är lite galen och kan vara manisk i det hon gör. Det är sällan hon ser några problem. Vi är båda mycket doers.

Vad är svårast med att vara krögare på Rökeriet i Åhus: Att vi är så unga och samtidigt ska vara arbetsgivare. Vi lär oss hela tiden med ledarskap och det är mycket nytt att lära sig.

Vad händer hos er i sommar: Massor! Vi har ju öppet för både lunch och middag, vi har vår butik och fiskvagn och vi har vårt Nationaldagsfirande som är väldigt populärt och vi kommer att ha livemusik på torsdagskvällarna i sommar.

Ja förutom restaurangen så har ni butik och en fiskvagn:

Ja, butiken är här precis bredvid restaurangen. Och vår fiskvagn står vid Willys i Åhus. Vi blev tillfrågade om vi ville ha en vagn där av fastighetsägaren och då sa vi såklart ja. Den är öppen torsdag-lördag och här kan man förutom att köpa färsk fisk även köpa smörrebröd och mackor som är perfekta att ta med sig till stranden.

Vad tycker ni är det godaste på er meny:

- Lätt Fish & Chips, säger Robin.

– Nu är det den varmrökta laxen. Det är stor skillnad sedan vi började röka den själva, säger Linnea.

Ni är granne med en vinodling, måste ju vara en dröm för en krögare:

– Vi har ett jättebra samarbete och jätteglada för det. Det är ju inte alla restauranger som har en vinodling som granne. När de har vinprovningar så sitter de här i vår restaurang. Vi har gemensamma kickoffer och som gäst kan man köpa vinprovarpaket här eller bara köpa ett glas.

– Vi tittar nu på hur vi skulle kunna jobba ännu mer tillsammans, exempelvis genom att kunna ta till vara på deras restprodukter och se vad man kan göra med det. Tänk om man kunde använda sig av det i röken och vilka smaker skulle det kunna bli? Det känns som en ljus framtid med en bra granne och vi planerar mycket tillsammans, säger Robin.

Vad tycker ni folk bör veta om Rökeriet:

– Vi vill att folk ska förstå att vi gör allt själva, från att baka bröd till inläggningar till sillar. Det är mycket hantverk här. Och att man får ha picknick nere vid ån. Det är många som fått upp ögonen för att stanna där när man är ute med sin båt. Vi vill ju att Rökeriet ska bli ett besöksmål och att man ska kunna uppleva flera olika saker här. Vi satsar till exempel på matupplevelser på vattnet där vi hämtar upp gäster med båt i hamnen i Åhus för att sedan i sakta mak åka tillbaka hit i vår gamla 50-tals snipa där vi serverar förrätt och dricka. Sedan har vi ju Snipans dag som är den första fredagen i augusti. Då är det fullt med båtar i ån som kommer hit och äter. En tradition som förra ägaren drog igång och som vi är väldigt stolta att få fortsätta med, skriv det, säger Linnea.

Foto: Ej i bild Mediabyrå

Namn: Robin Eriksson

Ålder: 26 år

Bor: Uppväxt i Lyngby, bor nu i Kristianstad med min hund

Namn: Linnea Lindberg

Ålder: 27 år

Bor: Uppväxt i Yngsjö, bor nu i Åhus i med min sambo och hund.

Företag: Driver tillsammans Rökeriet i Åhus mellan Åhus och Yngsjö.

Yrke: Vi kallar oss nog mest krögare. Men vi är ju även butiksägare och rökare.

Antal anställda: 12 med oss och 40 med sommarpersonal.

Öppettider: Hela året och från den 27 juni är även butiken öppen 7 dagar i veckan.

Carina AdamsbergSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.