Hetman Filip Orlik hedrad

Kristianstad Artikeln publicerades

Två Kosacker står i givakt. Deras långa böjda svärd blixtrar till i sommarsolen. Mellan dem står en övertäckt staty. Det är invigningsceremoni för Kristianstads senaste minnesmärke.

Över 100 personer har samlats i korsningen Östra Storgatan och Cardellsgatan. Några i folksamlingen har traditionella ukrainska mönster på sina skjortor. Filip Orliks minnesmärke ska alldeles strax få smaka på sina första solstrålar.

Bakom statyn och de två kosackerna som håller vakt på var sin flank av den övertäckta statyn står Hässleholms Brunnssextett och håller igång blåsinstrumenten till den ena pampiga marschen efter den andra.

I folkhavet står barn- och utbildningsnämndens ordförande, Sune Johansson, och språkar med några damer.

  – I Sverige har man inte statyer och monument på det sättet, men för ukrainarna är det här oerhört viktigt, säger Sune Johansson och nickar i riktning mot invigningens epicentrum.

  Två allvarliga män i mörka kostymer, Den ene med gul slips med ett blått diamantmönster på och den andra med en blårandig slips, gör sig redo att ta ljudanläggningen i besittning. När musiken tonar ut är det dags för tal. Kommunstyrelsens ordförande, Sten Hermansson (med gul slips), är den förste som att ta till orda.

  – Kristianstad är stolt över att vara värd åt detta konstverk, säger Sten Hermansson.

  Efter honom var även den Ukrainske ambassadören, Yevgen Perebvinis (med den blårandiga slipsen),på plats för att utrycka sin stolthet över Filip Orlik och minnesmärket i hans ära. Han sa sig ha dubbel anledning att fira.

  – I dag har jag uttalat mig för första gången på svenska. Tack för att ni lyssnade, avslutar ambassadören sitt svenskspråkiga jungfrutal med. Sedan läser han, på engelska, upp ett brev från den ukrainska utrikesministern.

  Kosackerna får maka lite på sig där de står i givakt. De båda talarna ska tillsammans inviga monumentet. Statyn täcks av. Kamerorna smattrar. Sextetten stämmer upp i en fanfar.

  Vad vore en invigning av ett minnesmärke till kosackernas Hetman utan en vild kosackdans? Svärden svingas i takt till trummandet i låten ”The King-slayer” av finska Nightwish, och en ukrainsk präst välsignar både statyn och den nya skylten som sitter på Filip Orliks gamla bostadshus, med vigvatten.

  Sen släpps allmänheten fram för att fotograferas med minnesmärket. Maria Budjok har rest hela vägen från Örebro för att vara med vid invigningen av statyn.

  – Filip Orlik krigade ihop med Karl XII mot ryssarna, säger hon och ler brett när hon lagt en bukett med gula och blå blommor vid monumentets fot.