Annons

Hittehundarnas eget pensionat finns i Lyngby

Grahnskans djurpensionat i Lyngby, Everöd, är ett av två ställen i Skåne dit bortsprungna hundar och katter förs. Det andra ligger i Malmö.
Kristianstad • Publicerad 30 september 2003
Han tar hand om bortsprungna hundar. Rustan Lindhe på Grahnskans djurpensionat med ett par av skyddslingarna. BILDER : RONNIE SMITH
Han tar hand om bortsprungna hundar. Rustan Lindhe på Grahnskans djurpensionat med ett par av skyddslingarna. BILDER : RONNIE SMITHFoto: 
Skyltar, kräver ingen bildtext
Skyltar, kräver ingen bildtextFoto: 

Nya regler med strikt hundägaransvar gör det lättare för ägaren att få tillbaka sin hund.

Grahnskans djurpensionat öppnade i mars 2000. Det drivs av Carina Grahn och Rustan Linde.

Annons

– Det här är en dröm som jag har haft länge. När jag sedan hittade en karl som är lika djurtossig som jag , då blev det av , berättar Carina Grahn, som tidigare arbetat som veterinärassistent i åtta år.

Rustan Linde har tidigare arbetat med kapplöpningshästar och hunddressyr, bland annat inom Svenska brukshundsklubben, under 20 år. Sedan i fjol har Grahnskans avtal med polisen om att förvara och transportera upphittade hundar, katter och andra smådjur i norra Skåne.

– Polisen vill inte ha in djuren i sina bilar. Dels på grund av allergirisken, dels på grund av att polishundar kan smittas, men också för att de har viktigare saker att göra än att transportera smådjur, förklarar Rustan Linde.

I Hässleholms finns en upplysningscentral, som betjänar hela Skåne dagtid. Dit kan man ringa och efterlysa sitt djur.

Polisen har skyldighet enligt hittegodslagen att förvara ett upphittat djur tills ägaren påträffats. Ägaren får sedan lösa ut sin hund. Hur mycket det ska kosta i framtiden utreds just nu av polismyndigheten i Skåne.

– Vi kollar öronmärkning och chipmärkning. Alla hundar, och alla katter, ska vara märkta! Den nya lagen trädde i kraft den 1 april 2001. Delvis till följd av kamphundsdebatten.

Chipmärkning kan göras även på vuxna hundar. Ett litet chip sprutas in i nackskinnet. Det kan sedan avläsas och man får fram en kod om 13 siffror. Hunden registreras hos jordbruksverket, men det är Svenska kennelklubben som sköter den administrativa biten.

Vad händer om ägaren inte hör av sig eller kan återfinnas?

– Ägaren har tre månader på sig enligt hittegodslagen. Ägaren får då också stå för samtliga kostnader. Efter den tiden beslutar polisen om djuret ska säljas, skänkas bort eller avlivas.

– Vi och polisen har en gemensam målsättning, nämligen att inga friska djur ska avlivas. Vi lägger ner mycket arbete på att hitta nya ägare, säger Rustan Linde.

Annons

På Grahnskans djurpensionat börjar man redan efter tio dagar med att leta ett nytt hem till ett upphittat djur.

– Vi samarbetar med seriösa djurrättsföreningar som Djurens vänner, säger Rustan Linde och han betonar särskilt ordet "seriösa". Det finns nämligen många sätt att tjäna pengar på djur.

– Man ska bara arbeta ihop med föreningar på hemorten, så man kan lära känna personerna bakom, menar Rustan Linde.

– Folk ringer ofta hit om de är intresserade av att ta hand om en hittehund. Då får de den på ett så kallat hittegodsavtal, säger Carina Grahn. Lösspringande hundar är en stor trafikfara. Dels har trafiken blivit tätare, dels har fler vägar fått viltstängsel. Dessa håller inte bara viltet kvar i skogen, utan också lösspringande hundar kvar på vägen.

– Hunden är sådan att den springer mot faran, den flyr inte, säger Rustan Linde.

– Och det finns inga kryphål i den nya lagen. Strikt hundägaransvar gäller. Hunden skall alltid vara under ägarens kontroll, om den är kopplat eller ej spelar ingen roll i det avseendet. Så börjar han berättar om olika tillbud och olyckor; om två lösspringande hundar i Osby som drev upp fem dräktiga kor på järnvägsspåret, om taxarna i Örkelljunga som sprang fem kilometer längs väg 24, om schäfern som försvann i Hässleholm och hittades vid Väla centrum.

– Om du blir av med din hund, ring alltid upplysningscentralen direkt!

Det är det råd Carina Grahn och Rustan Linde ger.

Själva har de två hundar i huset, som alltid bor där.

Ulf Norenius

Annons

044-18 55 73

ulf.norenius@kristianstadsbladet.se

LYNGBY
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons