Hiv-mannen ska utvisas ur landet

Högsta domstolen meddelade i går att man inte tar upp fallet med den 25-årige hiv-mannen från Kristianstad. Därmed står hovrättens dom fast att mannen efter avtjänat fängelsestraff ska utvisas ur riket på livstid till sitt hemland Somalia.
Kristianstad • Publicerad 23 maj 2002

Mannen är dömd till sex års fängelse för att han smittat två unga kvinnor i Kristianstad med hiv i slutet på 90-talet. Dessutom är det klarlagt att han smittat ytterligare två kvinnor i Kristianstad. Dessa har dock inte velat göra polisanmälan mot honom. Däremot pågår det en ny förundersökning mot mannen. Det gäller tre kvinnor som mannen haft oskyddat sex med utan att upplysa dem om riskerna. En av kvinnorna blev hiv-smittad, medan de två andra inte smittas. Åklagare Bo Albrektsson i Kristianstad räknar med att kunna fatta beslut i åtalsfrågan under sommaren. Sedan fallet uppmärksammats i bland annat Kristianstadsbladet har ett stort antal unga kvinnor valt att hiv-testa sig i Kristianstad. Mannen överklagade inte det sexåriga fängelsestraffet, utan bara utvisningen. Enligt försvarsadvokaten Sven-Erik Forsell i Malmö kommer mannens liv sannolika att förkortas genom utvisningen, eftersom han troligen inte kan få tillgång till de bromsmediciner han behöver mot hiv-smittan i Somalia. Kristianstads tingsrätt nöjde sig med att döma mannen till fem års fängelse och beslutade dessutom att låta honom stanna i landet av humanitära skäl. Hovrätten menar dock att brotten som mannen gjort sig skyldig till är så allvarliga att han ska utvisas efter avtjänat fängelsestraff, bland annat eftersom han visat en uppenbar likgiltighet mot de kvinnor som han haft oskyddat sex med utan att upplysa dem om riskerna. Mannen kom till Sverige som 16-åring. Redan vid ankomsten konstaterade läkare att han var hivsmittad och han fick ta del av de förhållningsregler som gäller. Mannen hävdar dock att han på grund av språksvårigheter inte riktigt förstått reglerna och att det skulle vara en förmildrande omständighet. Men den invändningen avvisar domstolarna. lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.