Höga avgifter stjäl pensionen

Rensa i avgiftsträsket. Bli arg. Sätt tummen i ögat på fondbolag och banker. Syna rådgivarna. Välj fonder med låga avgifter och god avkastning. Sådana finns.
Kristianstad • Publicerad 9 april 2009
Foto: 

Om du investerar/sparar i fonder förhåller det sig så här med avgifterna: Har du två fonder med samma avkastning, men där den ena har en procentenhet högre avgift, kan det kosta dig upp mot 500 000 kronor mer, räknat på pensionssparande under ett långt yrkesliv. Detta räknestycke gäller självklart även vanligt privat sparande i fonder.

Inte minst viktigt är fondvalet för unga som själv ska placera hela sin tjänstepension i det som heter ITP1. Då slår fondavgifterna enormt hårt.

"Är du 30 år och sänkeravgiften med en procentenhet får du cirka 20 procent högre pension".

För det citatet står informationschefen Jenny Jeppson på Collectum som slussar pensionspengar från arbetsgivarna till de förvaltningsbolag som tjänstemännen valt att placera i.

Collectum förmedlar årligen 19 miljarder kronor i premier mellan 28 000 företag och ett tjugotal försäkringsbolag. 1,7 miljoner personer omfattas av tjänstepensionen ITP.

Collectum har tagit fram ett par exempel på hur lägre avgifter påverkar din slutpension:

En 30-åring som sänkersin avgift med en procentenhet och som fortsätter att tjäna in pengar till ITP

kan höja sin ITPK med 20 procent.

En 40-åring kanpå samma sätt höja sin ITPK med 13 procent.

En 50-åringmed åtta procent.

En 60-åringmed 3 procent.

(Obs. Exemplen tar bara hänsyn till avgifternas påverkan på kapitalet.)

Collectum har som stor aktör framgångsrikt förhandlat ner fondavgifterna med 65 procent (!) i de fonder som ingår i bolagets ansvarsområde. Det vore väl märkligt om dessa förmånliga avgifter inte skulle gälla även vanliga fondsparare som lägger pengar i precis samma fonder, men då utanför tjänstepensionssystemet.

Jag vill i sammanhanget lyfta fram några skamlösa avgiftsskillnader.

Man kan bli rasande för mindre. Siffrorna är framtagna av Din Ekonomi på Dagens Nyheter och är daterade november 2007. Men de duger fortfarande som principiellt exempel på hur fondbolag gör skillnad på folk och folk.

Avgiften för en privat sparare i Länsförsäkringars Fastighetsfond var då 1,3 procent.

Hos de privata tjänstemännens tjänstpensionssystem ITPvar avgiften för samma fond 0,78 procent.

Hos Moderna Liv & Pensionkostade avgiften för samma fond 0,65 procent.

Hos PPMkostade den 0,4 procent. Observera att du som privat sparare fick betala den högsta avgiften. Nära en procentenhet mer än den billigaste avgiften för samma fond.

Är detta försvarbart?På en fondmarknad som är mycket svår att få grepp om och svår att analysera för en vanlig pensionssparare. Och där en privatkund inte heller tillåts förhandla om fondavgifter i likhet med rätten att förhandla om räntor och andra avgifter på banken.

Viktigt att vara klar över att även en hygglig och kunnig bankrådgivare är säljare av den egna bankens fonder och sparprodukter. Och har banken i stort sett enbart sina egna fonder att erbjuda - plus några till som komplettering för anständighetens skull - ja, då sitter kunden i kläm.

För det är både tidskrävande och bökigt att behöva gå till en annan bank eller finansinstitut för att få ett bättre fondurval och lägre avgifter dessutom. En tröskel som naturligtvis också är en affärsidé. Det vill säga att kunden stannar kvar hos sin bank av ren utmattning. Men nog främst av lojalitet.

Bäst i klassen att erbjuda sina kunder ett brett och stort fondurval är HQbank (alla) tätt följd av Danske Bank (1 200) och Handelsbanken (1 100) Nordnet (900) Avanza (900) och E-trade (850) Skandiabanken (800). Tre traditionella banker ligger långt efter. SEB anger inte antal, bara att de erbjuder 12 kapitalförvaltare och deras fonder. Swedbank (131) och Nordea (93).

Många sparares drömär att tjäna lite mer än möjligt på sitt sparande. Säljarnas dröm är att tjäna så mycket som möjligt på ditt sparande. Frågan är vem som vinner mest?

Säljarna vet. Avgifter är gigantiska vinstmaskiner. Var vaksam även när det gäller dina PPM-val. PPM-fonder kan sluka så mycket som 30 procent av ditt PPM-kapital.

För den beräkningen står statliga Premiepensionsmyndigheten, som ju inte kan beskyllas för egenintresse i sin varning för fonder med höga avgifter.

PPM slog 2008 fast, att en fond inom PPM-sparandet som kostar 1,5 procent i avgift, reducerar pensionskapitalet med 30 procent. Effekten blir så hög eftersom avgiften tas ut varje år på hela kapitalet. En procent om året blir stora summor i slutänden, i synnerhet om fonderna har några dåliga år.

"Avkastning kommer och går, men avgiften består", konstaterade Daniel Barr, chefekonom på PPM, i samband med granskningen av effekten av fondbolagens avgifter.

Rådet är att alltid väljaen fond med låg avgift i valet mellan två likvärdiga fonder, typ i valet mellan olika globalfonder.

I liv- och fondförsäkringar, där andra avgifter och premier tillkommer, blir urgröpningseffekten ännu värre: mer än 60 procents reducering.

Det är bara att inse. Det enda du själv kan påverka är valet av avgift på de fonder du väljer att spara i. Svälj därför inte rakt av vad smarta fondsäljare påstår; att höga avgifter är försvarbara och lönar sig på grund av deras rådgivningsfunktion och skickliga förvaltare. Tro dem inte.

DN gjorde för en tid sedan en avslöjande jämförelse av avgifter och avkastning under en tolvmånadersperiod på ett urval bland populära och stora räntefonder.

Kan ni gissa vad? Jo då. Alldeles rätt. Det visade sig att flera med lägst avgift hade bäst avkastning.

Billigast var en fondmed avgiften 0,1 procent och som redovisade en avkastning på 5,8 procent. Dyrast var en lika känd fond med avgiften 0,8 procent och med en avkastning på 3 procent.

Förra året duggade varningarna för dyra fondavgifter tätt. Inte så underligt. Det är först när det går rejält utför på börsen och med extremt ränteläge dessutom som avgifterna för fonderna syns i eldskrift.

Advent Software, som utvecklar programvaror för kapitalförvaltare, lät fråga ett representativt urval av svenskar i åldrarna 14 till 70 år om fonder, fondförvaltning och avgifter på fondförvaltning. Drygt 1 000 personer deltog i undersökningen. De centrala budskapen var:

Svenskar förlorarmiljontals kronor varje år i onödigt höga fondavgifter.

Det finns inget sambandmellan avgift och avkastning eftersom man betalar samma avgift oavsett om fonden går bra eller dåligt.

En dyr fond ger inteautomatiskt högre avkastning än en fond med lägre avgift.

En hög avgift kan innebäraflera tusentals kronor i minskad avkastning varje år. På 30 års spartid blir det mycket stora summor.

Avgiftsrofferiet har gjortatt det börjar mullra även bland de riktigt stora aktörerna. Sjunde AP-fonden, som förvaltar ett pensionsfondkapital på cirka 62 miljarder kronor, har tröttnat på bankernas dyra aktieförvaltningsavtal. Peter Norman, vd för Sjunde AP-fonden, säger därför upp alla dyra aktieförvaltningsavtal hos bankerna. Skälet är att de inte gör tillräckligt bra ifrån sig, att de i längden inte presterar ett mervärde över index. Dags alltså för även oss fem till sex miljoner finanskonsumenter på arbetsmarknaden att sätta press och ställa krav på både fondbolagen, bankerna, myndigheter och inte minst på politikerna att röja upp i avgiftsträsket och tvinga fram sänkta fondavgifter för även vanliga privata finanskonsumenter.

För kan bolagen sänka avgifter med 65 upp till 80 procent inom pensionssystemen så kan de banne mig även sänka avgifterna för samma fonder när de säljs "över disk".

Birgitta Piper
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.