Höga priser utmanar lantbruk

Sven Götesson är lantbrukare i Näsum. Jobbet lönar sig sämre och han ligger lågt med att investera.
Kristianstad • Publicerad 24 april 2009
På åkrarna runt gården växer maltkorn.
På åkrarna runt gården växer maltkorn.Foto: 
Andra generationen. Sven Götesson tog över gården från sina föräldrar för 40 år sedan. De bistra tiderna innebär sämre lönsamhet för växtodling.
Andra generationen. Sven Götesson tog över gården från sina föräldrar för 40 år sedan. De bistra tiderna innebär sämre lönsamhet för växtodling.Foto: 
– Närproducerat är mer miljövänligt. Myndigheterna måste få en annan syn på gårdsbutiker och små slakterier. Många nuvarande regler stjälper i stället för att hjälpa, säger Sven Götesson.
– Närproducerat är mer miljövänligt. Myndigheterna måste få en annan syn på gårdsbutiker och små slakterier. Många nuvarande regler stjälper i stället för att hjälpa, säger Sven Götesson.Foto: 

För två år sedan slutade Sven Götesson med djurhållning och han har enbart odling. På de 50 hektar stora åkrarna runt gården i Näsum växer spannmål och potatis. Växtodling är en syssla som, tillsammans med mjölkbondens, drabbas hårdast av försämrad lönsamhet inom lantbruket.

– Insatsvarorna, till exempel handelsgödsel och olja, blir dyrare, säger Sven Götesson. LRF presenterade på torsdagen Lantbruksbarometern 2009. Undersökningen visar, förutom att lönsamheten inom jordbruket sjunker, att investeringarna förväntas minska i år.

– Det slår tillbaka på de yngre och gör att de inte vågar satsa. Mat och energi måste vi ha men det är för många som vill tjäna på kakan, till exempel alla grossister, säger Sven Götesson.

När marginalerna krymper väljer många, visar Lantbruksbarometern, att samarbeta om investeringar. Det är något Sven Götesson känner igen.

– Vi köper maskiner i hop för att hålla ner investeringarna. Man får lära sig att samsas, säger han. Både konsumenter och lantbrukare, tror han, kommer att ställa större krav på att maten ska produceras och säljas lokalt i framtiden. Han är kritiskt till de många och långa transporterna i dagens livsmedelsindustri.

– Närproducerat är mer miljövänligt. Myndigheterna måste få en annan syn på gårdsbutiker och små slakterier. Många nuvarande regler stjälper i stället för att hjälpa, säger Sven Götesson.

Gården arrenderar han från Trolle-Ljungby. Han tog över den från sina föräldrar.

– Det är 40:e året jag sår och sätter här. Jag är född på gården och jag tog över den när jag var 23 år. Min far fick en hjärtinfarkt och dog när vi var ute och plockade potatis. Jag var ende sonen och fick sätta mig vid rodret. Nu har jag två år kvar till pensionen och inget barn vill ta över, säger han.

I likhet med vad många andra bönder tycker är han nöjd med att ha valt lantbruket som försörjning.

– Jag har alltid trivts med mitt yrke även om det gått upp och ner. Jag har alltid haft ett intresse och det är en tjusning med växter och djur.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.