Högskolan klarar inte förväntningarna

Högskolan Kristianstad tvingas hålla inne fem miljoner av de statliga grundutbildningsanslagen. Anledningen är att högskolan inte når upp till det antal studenter man beräknat rekrytera. Nästa år kommer att innebära en förlust på över åtta miljoner kronor. Institutionen för teknik är den institution som går ekonomiskt sämst. Det framgår av den budget som kommer att presenteras för högskolestyrelsen på måndag.
Kristianstad • Publicerad 23 november 2001

Kristianstadsbladet har tidigare rapporterat att intresset för Högskolan Kristianstad minskat bland högskolenybörjare. Då gällde det minskade intresset främst studenter på enstaka kurser. Nu minskar, enligt Högskolan Kristianstads egen bedömning, även intresset för program. Det är ett problem eftersom läroverkets intäkter är kopplade till antal aktiva studenter. Högskolan har fått ett tillskott på 29 miljoner kronor i grundutbildningsanslag. Totalt uppgår anslagen till omkring 250 miljoner kronor. På grund av minskat antal studenter måste högskolan nu hålla inne fem miljoner. De pengarna kommer att frysas i väntan på att studentantalet ökar igen. Enligt högskolans budget för 2002 beräknas antalet programstudenter minska med 88 stycken. Det program som kommer att drabbas värst är ekonomprogrammet med inriktning mot revisor/controller. Programmet beräknas tappa 17 av sina 107 platser. – Vi gör en något mer försiktig bedömning inför nästa år, säger Håkan Pihl, prefekt på institutionen för ekonomi. Samtidigt ökar andra program. De ökar emellertid inte mer än bortfallet på de program i negativ trend – totalt beräknar högskolan att det kommer finnas 29 färre nya programstudenter nästa år jämfört med de 1372 platser som finns idag. Siffran kan tyckas marginell men utvecklingen är ny. – Det verkar som om det är en vändpunkt. Vi får se hur det går framöver. Rekryteringen på teknik och naturvetenskap är det strukturella problemet, säger rektor Bengt Lörstad. Institutionen för teknik beräknas gå med störst förlust. Förlustsiffran uppgår till 3,3 miljoner kronor. Det åtgärdsprogram som startats för att sanera ekonomin på institutionen har inte slagit väl ut. De positiva effekterna av besparingsåtgärderna – exempelvis större undervisningsgrupper – har misslyckats beroende på att antalet nya studenter minskat. Det har till och med gått så långt att högskolan genomfört en analys av vad det skulle innebära att lägga ner vissa av ingenjörsprogrammen. Analysen visar emellertid att inkomstbortfallet – förlust av pengar för dem som faktiskt studerar – skulle bli större än den besparing en nedläggning skulle innebära. Bengt Lörstad konstaterar att högskolans höga andel fasta kostnader – driftskostnaderna uppgår till 310 miljoner kronor – gör att ett negativt resultat är oundvikligt som en följd av ett minskat elevantal. Han bedömer också rekryteringsproblematiken som den absolut viktigaste uppgiften att lösa inom den närmsta framtiden. Högskolan Kristianstad har fått 1,5 miljoner kronor av regeringen som skall finansiera rekryteringsåtgärder. Dessutom har fem miljoner kronor avsatts i nästa års budget för sådana åtgärder. – Vi räknar med att resultatet kommer att bli bättre, säger Bengt Lörstad. Han tror att budgeten kommer att gå igenom på måndag då den presenteras för högskolestyrelsen. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.