Högskolan satsar på stort bristyrke

Högskolan Kristianstad erbjuder i höst ett nytt program för ingenjörer – ett bristyrke inom framför allt tillverkningsindustrin.
Kristianstad • Publicerad 21 januari 2011

Kristianstadsbladet rapporterade i höstas om att tillverkningsföretagen i till exempel Östra Göinge har ett stort behov av ingenjörer. Den nya utbildningen kommer därför väl till pass.

– Vi har haft företag som ringt och frågat vilka ingenjörsutbildningar vi har, så om vi finns eller inte finns med i företagens beslutsunderlag om var de ska etablera sig, säger Thomas Skåre, programansvarig för den nya utbildningen.

Enligt honom är företagen också intresserade av examensarbetare och projektarbetare från högskolan.

– Flera företag i närområdet har ringt de senaste månaderna och vill ha examensarbeten utförda. Det ger också företagen en chans att känna på studenten och etablera kontakt inför en framtida anställning, säger han.

Även från studenthåll finns enligt honom ett intresse för utbildningen.

– Vi har haft studenter som ringt och velat gå den här utbildningen i höst, säger han och berättar att högskolan planerar för 35 till 50 platser.

Programmet blir treårigt med inriktning på just verkstads- och tillverkningsindustrin och har utformats i samråd med Lunds tekniska högskola, LTH, där fyra av delkurserna också kommer att vara förlagda. Sista ansökningsdag är den 15 mars.

Peter Maunula 044-185556
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.