GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Högskolan ställer in lektioner på campus – ”Tror inget annat lärosäte gått så långt”

Högskolan Kristianstad med uppemot 4000 campusförlagda studenter, lärare, forskare och personal väljer att gå över till nätbaserad undervisning. ”Vi vill bidra med det vi kan för att minska och fördröja utbrott och spridning”, säger rektor Håkan Pihl.
Kristianstad • Publicerad 14 mars 2020 • Uppdaterad 15 mars 2020
Kollage högskolan
Kollage högskolan

För att bidra i kampen för att minska smittspridningen av Covid-19 (coronaviruset) blir den campusförlagda undervisnings- och forskningsverksamheten på Högskolan Kristianstad nätbaserad. Redan på tisdag kommer lärarstudenterna få all sin undervisning via nätet. Övriga fakulteter följer sedan successivt efter.

– Vi kommer att göra det så snabbt och omfattande vi bara mäktar med, säger högskolans rektor Håkan Pihl.

– Redan nu har vi en stor andel undervisning förlagd på nätet, men 60 procent är fortfarande campusbelagd, säger Pihl. Med tanke på smittorisken och att vi samlar så många studenter och att många av dem dessutom pendlar och rör sig över stora delar av södra Sverige, ser vi en risk i att vår verksamhet kan sprida smitta. Därför vill vi dra vårt strå till stacken för att minska smittspridningen.

Examinationer kommer också att bli nätbaserade i den mån det går.

Stänger högskolans lokaler och byggnader?

– Nej, det gör de inte.

Om jag är student på högskolan hur vet jag om jag bör gå till min lektion eller inte?

– Alla studenter får information från respektive kursansvarig lärare och vi kommer gå ut med information till alla anställda.

Hur har andra lärosäten i Sverige agerat?

– Det görs på lite olika sätt på olika lärosäten, Karolinska Institutet har till exempel stängt alla sina stora föreläsningar, men jag tror inte något annat lärosäte gått så långt ännu som vi gör nu.

Men att alla studenter på HKR kommer att bedriva nätbaserade studier/distansstudier är inte något som kommer ske från en dag till en annan, förklarar Håkan Pihl.

Samtliga fakulteter arbetar dock intensivt just nu för att ställa om till en nätbaserad undervisning.

Under söndagen kommunicerade även Malmö Universitet att man gör som HKR – går över till nätbaserad undervisning. På Malmö Universitet kommer dessutom vissa lokaler att stängas för studenter och allmänheten från och med onsdag.

Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.