Högskolan välkomnar utbytesstudenter

Högskolan Kristianstad har valts ut av EU för att introducera Erasmusstudenter i Sverige. Språk och kultur kommer att stå på schemat för de 35 studenterna från hela Europa. Det är bara fem andra läroverk i Sverige fått uppdraget.
Kristianstad • Publicerad 26 juli 2002

– Det är första gången vi anordnar det här, säger Anna Wittgren på Högskolan Kristianstads internationella kontor. Under fyra veckor skall de 35 utbytesstudenterna lära sig grundläggande fraser på svenska, samt få grundläggande kunskaper i svensk kultur. Kursen heter Intensive Language Preparation Course, förberedande intensivkurs i språk, och är öppen för de studenter som deltar i Erasmusprojektet. Totalt tilldelades de sex läroverken - Högskolan Kristianstad, Malmö högskola, Mitthögskolan, Luleå tekniska universitet, Örebro universitet och Uppsala universitet - 180 platser. Högskolan Kristianstad fick 45 av dessa platser och 35 av dem kommer alltså att fyllas. Högskolan har fått medel av EU för att finansiera fyraveckorskursen - totalt 162 000 kronor. Anna Wittgren berättar att de på Högskolan Kristianstad är mycket nöjda med att få förtroendet att anordna kursen. En stor del av studenterna kommer efter introduktionskursen att slussas ut i landet för att gå olika Erasmusutbildningar innan de återvänder hem. På sikt kan introduktionskursen fungera som bra marknadsföring för Högskolan Kristianstad, berättar Anna Wittgren. Förutom intensiva språkstudier har ett digert utflyktsprogram komponerats. Det börjar givetvis i Kristianstad, men sedan bär det av både till Smålands glasrike och Malmöfestivalen. Studenterna kommer även att få ett antal uppgifter att lösa här på hemmaplan - uppgifterna kan exempelvis bestå av att ta sig till någon speciell plats i staden. – De närmsta två veckorna kommer det att springa omkring lite lätt förvirrade studenter i Kristianstad. Men sen skall de nog ha mer koll på läget de sista två veckorna, säger Anna Wittgren. Av de 35 kommer sju att stanna i Kristianstad under höstterminen. – Det vi jättegärna skulle vilja ha tag i är fadderfamiljer ute i Kristianstad, säger Anna Wittgren. Hon menar inte familjer där studenterna skall bo, utan familjer som kanske vill ta sig an en student under en dag för att visa på hur det är att leva i Sverige. jimmy.vulovic @kristianstadsbladet.se

Av Jimmy Vulovic 044-18 55 55
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.