Högskoleprovet – en väg in till högskolan
I aulan på Högskolan Kristianstad skrev 89 provdeltagare. Först på programmet stod engelsk läsförståelse och svensk ordkunskap.
Malin Fransson, 19 år från Önnestad, gick ut samhällsvetarprogrammet på C4-skolan i somras. Nu läser hon upp betygen på Komvux.
–Det var lite stressigt, med mer tid hade jag klarat provet bättre, säger hon i pausen.
Hon får medhåll av kompisen Mari Larsson, 19 år från Kristianstad, som läser genusvetenskap i Lund.
–Jag hann inte kolla mina svar som jag skulle velat.
Det är andra gången som tjejerna skrivet högskoleprovet.
–När man har gjort provet en gång är det lättare. Då vet man vad det går ut på, säger Mari Larsson.
Högskoleprovet har en 21-gradig resultatskala där 2,0 är högsta möjliga poäng. Dit når bara ett litet fåtal. Provdeltagarna testas förutom i svensk ordkunskap och engelsk läsförståelse, också i svensk läsförståelse, logisk matematik samt att tolka kartor, diagram och tabeller.
För den som lyckas ta sig igenom alla tankefällorna väntar kanske en plats på drömutbildning. Malin Fransson hoppas komma in på en utbildning i europeisk administration i Växjö till hösten.
–Men går det inte vägen den här gången skriver jag om provet till hösten, säger hon. –När högskoleprovet infördes var avsikten att det skulle ge en möjlighet för dem över 25 år med minst fyra års arbetslivserfarenhet att söka till högskolan, berättar Marianne Nilsson, utbildningssekreterare på Högskolan Kristianstad, som för dagen agerar provledare.
Bland deltagarna i helgens prov var medelåldern lägre. Tony Erimån, 37 år från Österslöv, och Liv Carlsson, 27 från Bjärlöv, sticker på grund av sin ålder ut bland de många gymnasisterna. Tony och Liv har hunnit arbeta några år och är nu sugna på att byta yrke.
–Efter 20 år som trädgårdsmästare är det dags att göra något annat, säger Tony Erimån. Han tänker sig en yrkesbana inom skolans värld.
–Det behövs lärare utifrån, som har lite annan erfarenhet, säger han.
Lördagens högskoleprov är hans första. Någon större nytta av sin livs- och yrkeserfarenhet förväntar han sig inte.
–Man bör nog komma direkt från skolbänken för att klara högskoleprovet bra. Det är så teoretiskt upplagt.
Liv Carlsson har arbetat i affär och växthus. Nu tänker hon sadla om till sjuksköterska. Högskoleprovets första del gick hyfsat, nu fasar hon för matematikdelen.
–Det är så mycket som jag inte använder till vardags.
asa.pearce@kristianstadsbladet.se
fakta
n Högskoleprovet:
Sedan hösten 1991 sker urvalet till studieplatser i högskolan antingen utifrån betyg från gymnasieskolan eller utifrån resultatet på högskoleprovet.
Mellan 35 och 40 procent av de sökande antas utifrån resultat på högskoleprovet.
Vårens högskoleprov skrevs av 53000 personer.
Provet består av fem delprov ordförståelse - ORD, logiskt tänkande - NOG, läsförståelse - LÄS, förmåga att tolka diagram tabeller och kartor - DTK, och engelsk läsförståelse - ELF. Uppgifter är flervalsuppgifter.
Svaren på högskolefrågorna finns på hemsidan http://hogskoleprov.umu.se/hprov/