Höjd beredskap efter attentat

Kommunen ser mycket allvarligt på brandattentatet mot arbete och välfärdsförvaltningen på söndagskvällen. Säkerhetsåtgärder har vidtagits och beredskapen höjts.
Kristianstad • Publicerad 13 januari 2014
Väktare på plats vid Arbete och välfärds lokaler.
Väktare på plats vid Arbete och välfärds lokaler.Foto: 

Förvaltningschefen Merete Tillman berättar att hon redan på söndagskvällen bad Securitas att rondera vid förvaltningen, och under hela måndagen fanns en Securitas-vakt på plats. Hon informerade också personalen via mejl om vad som inträffat.

På måndagsmorgonen samlade hon sedan samtliga verksamhetschefer för att diskutera attentatet och om möjliga orsaker till den.

– Vi kan i dagsläget inte se att det finns någon specifik händelse som kan ha orsakat detta. Det finns heller ingen hotbild. Vi har inte pratat med samtliga medarbetare, men arbetsledarna hade inga sådana indikationer, betonar Merete Tillman.

Samtidigt beslöt cheferna be Securitas att utöka sina ronderingar kring förvaltningens boenden där det finns personal och boende även nattetid.

Kommunens säkerhetsansvarige Peter Zerpe betecknar det inträffade som "fruktansvärt allvarligt". Något liknande har inte skett "under hans tid" och han känner inte till att det skulle föreligga något hot mot verksamheten.

– Förvaltningen måste nu tänka bakåt för att försöka se vad som orsakade dådet. Det måste ju finnas en bakomliggande faktor, säger Peter Zerpe.

Peter Zerpe ska diskutera attentatet med Polisen under måndagen. Han ska också fortsätta diskussionen med Merete Tillman, som han talade med redan vid 22-tiden på söndagskvällen.

– Jag ska också göra en besiktning på plats, för att se över skalskyddet (förvaltningens), säger Zerpe.

Mikael Hallqvist
Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.