Höjda arvoden i kokainmålet

Svea hovrätt höjer advokaternas, däribland en Kristianstadsadvokat, ersättningar för deras arbete i kokainmålet i tingsrätten.
Kristianstad • Publicerad 11 januari 2014

Två åtalade i kokainmålet, där en liga misstänks ha fört in flera ton kokain till Europa, har anknytning till Kristianstad.

Ligans huvudman är Jonas Oredsson, numera Falk, som i ungdomsåren bodde utanför Kristianstad. 1992 dömdes han för postrånet på Söder i Kristianstad. Han fortsatte att råna banker och blev också känd som rymmare.

Den andre med lokal anknytning är en 41-årig Kristianstadsbo som försvarats av advokat Esbjörn Svensson från Kristianstad.

Kritik mot räkningar

I mars föll domarna i Stockholms tingsrätt. Innan dess hade åklagarna kritiserat försvarsadvokaternas kostnadsräkningar.

Esbjörn Svenssons räkning var på 2,5 miljoner kronor. Tingsrätten beslöt att han skulle få knappt två miljoner. Också de andra försvararna fick sina kostnadsräkningar sänkta av tingsrätten.

Samtliga advokater överklagade till Svea hovrätt, som inte håller med tingsrätten utan har höjt ersättningarna.

För Esbjörn Svensson innebär det att han får det som han begärt för 1 199 timmars arbete varav över 500 timmar med förhöjt arvode.

Enligt hovrätten är kokainmålet ett synnerligen omfattande brottmål. Förundersökningen startade 2008 och omfattade drygt 16 000 sidor och ett lika stort sidomaterial.

Åtta åtalade

Åtta personer åtalades i tingsrätten för grov narkotikabrottslighet och ekonomisk brottslighet under elva åtalspunkter. Rättegången i Stockholms tingsrätt tog åtta månader.

Flera fick långa straff. Jonas Oredsson dömdes till 18 års fängelse för grovt narkotikabrott. 41-åringen dömdes till ett och ett halvt års fängelse för penninghäleri och förberedelse till grovt narkotikabrott.

Domarna överklagades. I maj 2013 startade rättegången i hovrätten, som pågått i omgångar. I onsdags återupptogs rättegången, som ska vara slut i februari.

Maria Sällberg
Birgitta Mattisson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.