Annons

”Homosexuella är en del av skapelsen”

Till skillnad från partiledaren Lars Leijonborg tar folkpartiets gruppledare i Kristianstad, Barbro Kärrstrand, klart ställning för de homosexuellas rätt att prövas för adoption. – De homosexuella är en del av skapelsen. Den som fördömer dem fördömer också Skaparen, säger hon med klar adress till de frisinnade, partiets kristna grupp.
Kristianstad • Publicerad 3 augusti 2001

Barbro Kärrstrand är ledamot i folkpartiets styrelse och sitter också i partiledningen, motsvarande arbetsutskott, tillsammans med bland andra Lars Leijonborg, Marit Paulsen och partisekreteraren Johan Pehrson.

Som en i partiets innersta kärna följer och deltar hon givetvis i diskussionen om Lars Leijonborgs vara eller inte vara som partiledare. En naturlig diskussion, anser Barbro Kärrstrand.

Annons

– Det är alltid så att man ifrågasätter partiledaren, särskilt när det inte går bra för partiet. Men jag tycker inte om krypskyttet kring Leijonborg, det blir han inte bättre av, betonar hon.

Kärrstrand anser att Lars Leijonborg är ”oerhört liberal och kunnig”, men konstaterar att han har svårt att förmedla den bilden av sig själv.

– Men jag såg honom på nyheterna i onsdags kväll. Jag tycker inte att det var något fel på det framträdandet, säger Barbro Kärrstrand, och påpekar att hon upplever att Leijonborg har partiledningens stöd. Men Lars Leijonborg kritiseras av bland annat det Liberala ungdomsförbundet för att han inte tagit ställning i frågan om de homosexuellas rätt att prövas för adoption.

– Han är hårt pressad i frågan, inte minst av de frisinnade i partiet. Men jag har sagt till honom att jag inte tycker att det är fel att partiledaren har en annan åsikt än partimajoriteten i en sådan här samvetsfråga.

Själv har Kärrstrand bestämt sig.

– Jag har ältat den här frågan fram och tillbaka och kommit fram till att man inte kan utesluta någon grupp från att prövas. Det är grunden för mitt beslut.

– Dessutom tycker jag att de kristna ska föregå med gott exempel och inte fördöma de homosexuella. De homosexuella är en del av skapelsen. Den som fördömer dem, fördömer också Skaparen.

Barbro Kärrstrand är medveten om att hennes ställningstagande kommer att väcka debatt. Den är hon beredd att ta.

– Jag är själv kristen och var EFS, Evangelistiska Fosterlandsstiftelsens, första kvinnliga ordförande i Kristianstad. Men jag tycker att kristna har ett särskilt ansvar att inte fördöma. Därför står jag för min åsikt, säger Barbro Kärrstrand.

Adoptionsfrågan och partiledarens ställning lär fortsätta att diskuteras i nästa vecka, då folkpartiets styrelse har möte. Avgöranden kommer förmodligen vid partiets landsmöte i oktober.

Annons

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 00
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons