Hon fick direkt jobb som djurskötare

Nya regler och större produktion gör att det behövs fler kvalificerade djurskötare. Anne Andersson gick kurs på Önnestadsgymnasiet och fick jobb direkt.
Kristianstad • Publicerad 21 december 2007
En liten nyfödd griskulting har vassa tänder som djurskötare Anne Andersson slipar för att ungarna inte ska bita i mammas spenar.
En liten nyfödd griskulting har vassa tänder som djurskötare Anne Andersson slipar för att ungarna inte ska bita i mammas spenar.Foto: 
Anne Andersson hjälper griskultingen att hitta fram till suggans spenar. Det stimulerar värkarna så att resten av kullen kan komma ut.
Anne Andersson hjälper griskultingen att hitta fram till suggans spenar. Det stimulerar värkarna så att resten av kullen kan komma ut.Foto: 
Anne Andersson sadlade om till djurskötare och fick jobb direkt. Nu jobbar hon tillsammans med Arne Palm på en grisgård i Hjärsås.
Anne Andersson sadlade om till djurskötare och fick jobb direkt. Nu jobbar hon tillsammans med Arne Palm på en grisgård i Hjärsås.Foto: 

En nyförlöst griskulting söker efter mammas spenar.

– Det är bra att kultingarna suger, på så sätt stimulerar de födsloarbetet. Det är finurligt, säger Anne Andersson.

Det är en duktig sugga vi träffar. Hon klarar att föda på egen hand. Så är det inte alltid.

– Tar det för lång tid är det risk att ungarna dör. Då får vi hjälpa till med hormoner som stimulerar värkarna. Man strävar efter att rädda så många smågrisar som möjligt. Det är en vanlig dag i grisproduktionen. Anne Andersson går en runda bland suggorna som grisar och ser att alla mår bra.

– Fora, skrapa skit och strör halm är det man gör mest.

Att det luktar gris bekommer henne inte, man vänjer sig. Hon tycker jobbet är fritt och bra.

Anne Andersson sa upp sig efter femton år i köket på Nolato. Djurintresset lockade henne till Råbelövs gods där hon trivdes med att sköta om grisarna.

När arbetsförmedlingens utbildning till djurskötare på Önnestadsgymnasiet dök upp anmälde hon sig direkt och blev antagen.

– När jag började på utbildningen hade jag redan arbetat med grisar. Jag visste hur man skulle göra. På kursen fick jag veta varför man gör si eller så.

Fem månader senare fick hon sitt yrkesbevis, det gröna djurskötarkortet. Då hade hon också en anställning på Lars Gustafssons gård i Hjärsås där hon praktiserat under utbildningen. Av tolv som började kursen jobbar sex som djurskötare och tre läser vidare till djursjukvårdare.

– Ett bra initiativ både för dem som är intresserade av att jobba med grisar och för oss som vill rekrytera, säger Lars Gustafsson. Han har varit grisbonde i 18 år och sett kraven öka på djurhållningen.

– I dag är det många nya regler kring medicinering och journalföring. De som jobbar måste ha utbildning för medicinering.

Länsarbetsnämnden tror att behovet av kvalificerad arbetskraft inom djurhållning ökar i framtiden.

– Många bönder satsar på djurhållning. Det är stor efterfråga på mjölk och kött och nya EU-regler gör att det behövs kompetent personal, säger Inger Bengtson-Ehinger på länsarbetsnämnden.

Därför kan fler utbildningar som den Önnestadsgymnasiet gav i våras bli aktuellt.

– Förhoppningsvis blir det fler utbildningar. Det beror på vår budget för 2008, säger Inger Bengtson-Ehinger.

Åsa Pearce

044-18 55 36

asa. pearce@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.