Hon tog fyra SM-guld i linedance

Lena Becker-Olsson från Fjälkinge knep fyra guldmedaljer under årets SM i linedance. – Det var chockartat. Jag har aldrig tagit ett guld innan utan som bäst ett silver.Nu är siktet på VM nästa år.
Kristianstad • Publicerad 2 augusti 2004
Lena Becker-Olsson har linedance-mästerskapet inspelat och det har hon hunnit att titta på många gånger. Bilder: Olof Abrahamsson
Lena Becker-Olsson har linedance-mästerskapet inspelat och det har hon hunnit att titta på många gånger. Bilder: Olof AbrahamssonFoto: 
Det kan inte bli bättre. Lena Becker-Olsson vann alla tävlingsgrenarna hon ställde upp i under SM i linedance.
Det kan inte bli bättre. Lena Becker-Olsson vann alla tävlingsgrenarna hon ställde upp i under SM i linedance.Foto: 

Lena Becker-Olsson har mästerskapet inspelat på videoband och det har hon tittat på många gånger sedan tävlingen för två veckor sedan.

Då tävlade hon i fyra olika grenar inom linedance uppe i Stockholm, men det var inte förrän på söndagen som hon fick veta hur det gått. Då hade hon hunnit analysera både sin egen och de andra dansarnas prestationer flera gånger. – Jag var tvungen att åka innan prisutdelningen på söndagen, så jag fick reda på det på tåget på väg hem, berättar hon och det var en rejäl överraskning.

Lena Becker-Olsson har tagit en andraplacering och tredjeplacering i VM-kvalificerande tävlingar förrut, men aldrig guld. Visst hoppades hon på placering under mästerskapet, men så här bra trodde hon aldrig att det skulle gå, utan hade sikte på att bli minst trea.

Nu knep hon guld i alla dansgrenarna som hon ställde upp i: lilt, rise and fall, smooth och cubanmotion.

– Det har varit träning, träning och träning. Jag var väl förberedd och det var min dag helt enkelt, förklarar hon framgången.

Förberedd gäller det att vara. Stegschemat får tävlingsdeltagarna innan så det är bara att öva så att stegen sitter. Sen är det bara att köra. Reglerna är komplicerade. Lena Becker-Olsson visar med fingrarna hur tjockt häftet med tävlingsreglerna är. Det är allt från hur tävlingskläderna ska vara till hur det fungerar för att få en titel som svensk mästare. Trots att Lena Becker-Olsson var bäst i sin grupp, och tog fyra av sex möjliga guldmedaljer är hon inte svensk mästare. För att bli det hade hon behövt ställa upp i minst en tävlingsgren till.

Att hon inte fick titeln är inget hon sörjer. Nu hägrar VM som hålls i Stockholm nästa år och för att få delta krävs att hon ställer upp i minst tre VM-kvalificerande tävlingar innan dess. Lena Becker-Olsson har alltid älskat att dansa men linedance har hon inte hållit på med så länge. Det var under en resa i USA 1990 som hon såg linedance för första gången och hon tyckte att det verkade roligt. Då var det en rätt okänd dans i Sverige så det tog 11 år innan hon började träna. Nu är hon med i klubben absolute linedancers i Åhus.

– Det är en underbar motionsform, för du rör dig till musik, dansar själv men ändå i grupp. Alla dansar likadant på en linje. Nu försvinner kanske tre kvällar i veckan till linedancen och några andra intressen hinner hon inte med. Tidigare höll hon på med squaredans, men linedance är frihet.

– För att kunna dansa squaredans är man tvungen att vara minst åtta personer och ha en partner. Här har du ingen partner, så jag kan bara sätta på en skiva och dansa själv i vardagsrummet.

Sofia Lindh

044-18 55 36

sofia.lindh@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.