Annons

Hosta hos hästar och folk

Problem med luftvägarna blir allt vanligare hos hästar av alla raser. Kopplingen till dålig foderhygien är given. – Höskörden i fjol var ett extremfall. Även om höet skördades väl blev det extremt mycket kondens på hösten. Det är inte kul när hästarna börjar hosta i november, redan, och det är fyra-fem månader kvar av stallsäsongen, säger veterinär Madeleine Björk.
Kristianstad • Publicerad 19 september 2001

På lördag arrangeras ett fyra timmars seminarium på Södra Kasern om stallmiljö och luftvägsproblem hos både hästar och hästfolk. Troligen är folk inte på det klara med att de också utsätter sig själva för risker när de luktar på höet, för att känna om det är mögligt. – Stick inte näsan i allt som ser dåligt ut! Man måste vara medveten om risken, även om lantbrukare i svinstallar och andra djurstallar är mer utsatta än hästfolk, fortsätter Madeleine Björk. Att sopa rent från skullen, och liknande, är inte helt nyttigt det heller, med tanke på alla sporer. Hon själv, veterinär Ann Detmer och allmänläkaren Olof Carlsson från Hälsoringen i Hässleholm kommer att ge var sin bild av förekomsten av mögelsporer och kopplingen till hosta/bronkit hos häst respektive människa. Ann Detmer specialiserar sig på foderhygien. – Hosta hos hästar är inte bara ett miljöproblem. Det blir också ett ekonomiskt problem, när man kanske står där med flera ton dåligt hö, fortsätter Madeleine Björk. Hon säger också att höhanteringen i Skåne är speciellt svår, just på grund av klimatet – det blir nästan aldrig riktigt torrt och kallt under vintern. Därför har det också blivit allt vanligare med plastat hösilage. – Bronkit är en lömsk sjukdom, säger Madeleine Björk. Den kommer ofta smygande, och när symptomen väl visar sig har sjukdomen gått ganska långt. Då behöver hästarna en lång konvalescentperiod. Ofta krävs en betesperiod, så att hästen ska komma bort från stallet och sjukdomen få en chans att läka ut. Ett försäkringsbolag är med bland sponsorerna av seminariet. Bolaget kommer att redovisa vad bronkit hos hästar kostar bolaget varje år. De har också uppgifter om hur många hästar som måste slås ut, på grund av astmaliknande hosta, tack vare trånga luftvägar. Visst går det att bota hosthästar. Men då är det ofta nödvändigt med både behandling och andra åtgärder, som att förbättra i hästens miljö. – Den känsliga hästen kan kanske flyttas närmare dörren eller ett fönster. Kanske måste man även byta stall. Utebox är ett alternativ, säger Madeleine Björk. Förebyggande insatser lönar sig i regel: att vara vaksam på stallmiljön, göra rent när hästarna vistas utomhus och att vara lyhörd för om de känsliga hästarna börjar reagera mot något. När man väl måste behandla finns olika varianter – slemlösande mediciner, luftrörsvidgande, ibland cortison som inhaleras med ”näsmask”. – En förutsättning för att man ska kunna bota en hosthäst är att ägaren har kunskap och förstår vad det handlar om. Den som är intresserad av att delta i seminariet kan anmäla sig till Madeleine Björk på hennes telefonnumer i Önnestad. Om telefonsvararen är påslagen går det bra att prata in meddelande på den. Anmälan är bindande. gunilla.ingels @kristianstadsbladet.se

Av Gunilla Ingels 044 – 185538
Av Gunilla Ingels 044 – 185538
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons