Hösten håller i sig

Hösten håller i sig, vintern kan vara på väg. Till helgen drar väldigt kall luft in över landet, med klar sol på himmelen. Men frågan är om kylan håller i sig.
Kristianstad • Publicerad 7 januari 2014
Snödropparna blommar för fullt.
Snödropparna blommar för fullt.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Lökväxter är väldigt tåliga av sig, även om det är en aning för tidigt att ge sig till känna.
Lökväxter är väldigt tåliga av sig, även om det är en aning för tidigt att ge sig till känna.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Det gröna borde vänta ett tag till, för att vara säker på att våren verkligen är på väg.
Det gröna borde vänta ett tag till, för att vara säker på att våren verkligen är på väg.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Det gröna borde vänta ett tag till.
Det gröna borde vänta ett tag till.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Olvon blommar inte helt ovanligt från december och framåt.
Olvon blommar inte helt ovanligt från december och framåt.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Snödropparna behöver inte ens gäcka vintern, den har inte kommit. Först när dygnstemperaturen är under noll fem dygn i sträck är vintern här.
Snödropparna behöver inte ens gäcka vintern, den har inte kommit. Först när dygnstemperaturen är under noll fem dygn i sträck är vintern här.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Tusenskönor har en förmåga att blomma när det är mild vinter. Eller snarare höst som det fortfarande råder rent meterologiskt.
Tusenskönor har en förmåga att blomma när det är mild vinter. Eller snarare höst som det fortfarande råder rent meterologiskt.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Tio plusgrader i Kristianstad i går. Till helgen vankas det klart luft, sol och några minusgrader, även om det är osäkert om kylan håller i sig.
Tio plusgrader i Kristianstad i går. Till helgen vankas det klart luft, sol och några minusgrader, även om det är osäkert om kylan håller i sig.Foto: Foto: Bosse Nilsson
En ros som vågar sig på att knoppas.
En ros som vågar sig på att knoppas.Foto: Foto: Bosse Nilsson
Rosorna knoppas.
Rosorna knoppas.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Vintern har lämnat walk over något år, även om det är sällsynt. I går var det tio grader i Kristianstad.

Det är den nordatlantiska oscillationen som styr, det vill säga högtryck råder i södra Europa och lågtryck över Island och en tryckskillnad rör sig i en bana över Atlanten, in över norra Europa.

- I helgen och början av nästa vecka är det chans till sol och kallt väder, i de sydligaste delarna framåt söndagen kan vi få lite lägre minusgrader även dagtid, förklarar Markus Sjöstedt, metrolog på SMHI.

När kommer vintern?

- Om medeltemperaturen ligger kvar under nollan i fem dygn, då har vintern anlänt. Men så pass långt fram kan vi inte veta exakt och Östersjön är fortfarande varm.

På sina håll växer det fortfarande.

- Skulle det frysa nu när det är mycket vatten överallt är det inte helt lysande. Då kan det bli uppfrysning, att jorden lyfter sig och drar rötterna med sig och kan orsaka jättemycket skada, säger Ida Lindell, agronom på Hushållningssällskapet Kristianstad.

Christer Neideman, ordförande för Naturskyddsföreningen Kristianstad, förklarar att träd kan dra sig samman med ett ljudligt brak vid extrem kyla och framförallt granar kan råka illa ut om det milda vädret snabbt slår om till 20 grader kallt.

- Då kan de faktiskt dö, säger han och önskar en mild vinter, för fåglarnas skull.

Lökväxter tål ganska tuffa tag. Löktraven blommar och hanblomorna på hasseln är i stort sett färdiga att släppa sin pollen, även om honblommorna inte är lika snabba.

Blommar det mer i Tivoliparken än inne i växthuset?

- Vi har penséer på gång, men det är inget som blommar. Det verkar blomma lite var stans annars. Olvon blommar nu, det gör den från december och framåt, det är inte så ovanligt, svarar Malin Söderlund som jobbar i C4 Tekniks växthus.

Skadeinsekter måste väl njuta?

- Mördarsniglar och fästingar gynnas av det här vädret. Möss och råttor kan man också tänka sig att de har det bra när det inte är kallt.

Maria Sällberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.