Hotas av djurförbud - igen

Politikern Hilver Nilsson, Kristianstadsbygdens framtid, hotas åter av djurförbud. Vid oanmälda inspektioner har länsstyrelsen funnit hans djur svältfödda och underutvecklade.
Kristianstad • Publicerad 8 april 2009

Sammantaget rör det sig om 60-talet djur som Hilver Nilsson har på två olika fastigheter. I ett stall i Degeberga hittade djurskyddsinspektörerna 16 uppbundna djur, varav flertalet hade underhull och var mycket smutsiga.

I ett lösdriftsstall fanns 15 ungdjur i dålig kondition och underutvecklade på grund av näringsbrist. Vid inspektionen förklarade Hilver Nilsson att djuren brukar få bättre hull när de släpps på bete.

På betesmark utanför stallen gick ett 15-tal djur i regn och snö utan ligghall. De flesta av djuren var svältfödda, med spetsiga ryggar och utstickande höftben.

På den andra fastigheten gick elva avmagrade nötkreatur i ett gammalt mjölkstall, med trasiga grindar, trasiga glasmjölkrör, fritt hängande elledningar och trasiga vattenkoppar. Ett av djuren hade juverinflammation.

Slutsatsen blev att Hilver Nilssons djurhållning har allvarliga brister.

– Det tyder på att han inte är kapabel att hålla djur, konstaterar djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund. Det är inte första gången som Hilver Nilsson, som sitter i ledningsgruppen för kommunens klimat- och miljögrupp Agenda 21, och hans brister som djurhållare uppmärksammas. Vid ett tillsynsbesök 2001 konstaterades så allvarliga brister i hans grishållning att ett antal suggor fick avlivas av djurskyddsskäl, något som ledde till att politikern dömdes till dagsböter för brott mot djurskyddslagen.

Året därpå konstaterades ytterligare allvarliga brister, denna gång i form av sjuka mjölkkor. "Ett flertal djur påträffades döda och ett antal fick avlivas av djurskyddsskäl" skrev miljö- och hälsoskyddskontoret, som också påpekar att Nilsson inte tagit kontakt med veterinär innan tillsynsbesöket. Även denna gång dömdes Hilver Nilsson för brott mot djurskyddslagen.

2003 riskerade Hilver Nilsson att få sina mjölkkor omhändertagna, då han inte betalat sina räkningar och riskerade att få elen avstängd. Kommunen befarade att djuren skulle fara illa.

Mot bakgrund av bristerna, som påtalats sedan 1986, ville miljö- och hälsoskyddsnämnden år 2004 ge Hilver Nilsson djurförbud. Men länsstyrelsen accepterade då Hilver Nilssons förklaring att djurens dåliga kondition berodde på järnhaltigt vatten. Men när bristerna kvarstår, trots renat vatten, vill länsstyrelsen nu alltså förbjuda politikern att hålla djur.

– Vi hoppas få ett slut på denna följetong med bristande djurhållning, säger Mattias Gårdlund.

Men Hilver Nilsson slår ifrån sig kritiken.

– Den är inte befogad. Jag är inte alls orolig denna gången, säger han.

Hilver Nilsson är besviken på länsstyrelsens djurskyddsinspektörer, som inspekterade hans stall klockan 07.00. Så tidigt har han inte hunnit göra iordning.

– De sa att djuren var skitiga, men det är de inte. Du kan komma ut och fotografera så får du se.

Länsstyrelsen säger att djuren var svältfödda?

– De är inte onormalt magra, svarar Hilver Nilsson.

Så du tar inte åt dig av synpunkterna?

– Nej. Inte alls.

Hilver Nilsson har till den 15 april att yttra sig i frågan om djurförbud.

Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.