GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hotell och destilleri kan bli ”Sveriges vackraste”

Visst finns det väl vackra hus i Sverige? Nu är en sådan omröstning igång i Arkitekturupprorets regi. Såväl Åhus som Kristianstad har byggnader representerade.
Kristianstad/Åhus • Publicerad 8 oktober 2019

Rörelsen Arkitekturupproret, vars mål är att få vackrare arkitektur i Sverige, ägnar sig bland annat åt att anordna omröstningar så som ”Sveriges fulaste stad” och ”Sveriges fulaste byggnad”. Men mer förnämliga titlar går också att erövra. Nu pågår omröstningen ”Vilken är Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?" och tävlingen har nått fram till finalen dit hundra bidrag kvalat in. Inga kyrkor eller slott får delta och inte heller ”vanliga villor”.

Målet för Arkitekturupproret som har sin största kommunikationskanal och hemvist på sociala medier är, enligt rörelsen hemsida, att få vackrare arkitektur i Sverige. Kritiker anser att gruppen mest består av anonyma nättroll och har reagerat på hånfulla och förolämpande kommentarer riktade mot utbildade och yrkesverksamma arkitekter och kontor. I en artikel i tidningen ”Arkitekten” beskriver flera personer inom branschen svårigheterna i att kommunicera med rörelsen.

Nu är det iallafall dags för en av Arkitekturupprorets tävlingar med positivt klingande rubriker. Bland de hundra finalisterna, som röstats fram i lokala omröstningar på Facebook, finns två från nordöstra Skåne: Absoluts destilleri i Åhus (”Spritkyrkan”) och Hotell Christian IV i Kristianstad. Under tisdagen var det en Universitetsbiblioteket i Lund som ledde tävlingen med flest röster.

Slutdatum för tävlingen är planerad till nyårsafton.

Spritkyrkan i Åhus. Arkivbild.
Spritkyrkan i Åhus. Arkivbild.Foto: Stefan Nilsson
Hotell Christian IV. Här på en tid då Räddningstjänsten larmats om rök i vindsvåning. Arkivbild.
Hotell Christian IV. Här på en tid då Räddningstjänsten larmats om rök i vindsvåning. Arkivbild.
Sigrid NurboSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.