Hotell och destilleri kan bli ”Sveriges vackraste”

Kristianstad/Åhus Artikeln publicerades

Visst finns det väl vackra hus i Sverige? Nu är en sådan omröstning igång i Arkitekturupprorets regi. Såväl Åhus som Kristianstad har byggnader representerade.

Rörelsen Arkitekturupproret, vars mål är att få vackrare arkitektur i Sverige, ägnar sig bland annat åt att anordna omröstningar så som ”Sveriges fulaste stad” och ”Sveriges fulaste byggnad”. Men mer förnämliga titlar går också att erövra. Nu pågår omröstningen ”Vilken är Sveriges vackraste byggnad genom tiderna?" och tävlingen har nått fram till finalen dit hundra bidrag kvalat in. Inga kyrkor eller slott får delta och inte heller ”vanliga villor”.

Målet för Arkitekturupproret som har sin största kommunikationskanal och hemvist på sociala medier är, enligt rörelsen hemsida, att få vackrare arkitektur i Sverige. Kritiker anser att gruppen mest består av anonyma nättroll och har reagerat på hånfulla och förolämpande kommentarer riktade mot utbildade och yrkesverksamma arkitekter och kontor. I en artikel i tidningen ”Arkitekten” beskriver flera personer inom branschen svårigheterna i att kommunicera med rörelsen.

Nu är det iallafall dags för en av Arkitekturupprorets tävlingar med positivt klingande rubriker. Bland de hundra finalisterna, som röstats fram i lokala omröstningar på Facebook, finns två från nordöstra Skåne: Absoluts destilleri i Åhus (”Spritkyrkan”) och Hotell Christian IV i Kristianstad. Under tisdagen var det en Universitetsbiblioteket i Lund som ledde tävlingen med flest röster.

Slutdatum för tävlingen är planerad till nyårsafton.

Spritkyrkan i Åhus. Arkivbild.
Foto: Stefan Nilsson
Spritkyrkan i Åhus. Arkivbild.
Hotell Christian IV. Här på en tid då Räddningstjänsten larmats om rök i vindsvåning. Arkivbild.
Hotell Christian IV. Här på en tid då Räddningstjänsten larmats om rök i vindsvåning. Arkivbild.
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.