HSB vill bygga nytt på Sommarlust

Efter succén med Kvarnen-området planerar HSB Östra Skåne att bygga 78 nya hyreslägenheter i tre punkthus på Sommarlust i Kristianstad. När bygget kan inledas beror på de framtida hyresgästerna. I höst inleds en annonskampanj för att pejla intresset.
Kristianstad • Publicerad 4 juli 2002
HSB:s tre punkthus på Sommarlust ska byggas i 4–6 våningar. Liksom på Kvarnen-området blir de 78 lägenheterna hyresrätter.
HSB:s tre punkthus på Sommarlust ska byggas i 4–6 våningar. Liksom på Kvarnen-området blir de 78 lägenheterna hyresrätter.Foto: Nybygge.

Projektet blir ett samarbete mellan HSB Östra Skåne och Skanska, som äger tomtmarken. Det efter en bytesaffär med Kristianstads kommun, som fick marken till parkeringsplatsen utanför Yllan.

Det innebär att Skanska också bygger de tre punkthusen.

– Ja. Om det blir något bygge på den här tomten blir det följden, säger Bengt Cederfjäll, byggnadsansvarig på HSB Östra Skåne.

Punkthusen på 4-6 plan ska ligga vid Kanalgatan mellan Sommarlust och Ishallen. De 78 lägenheterna byggs som tvåor, treor och fyror, med planlösningar som de blivande hyresgästerna delvis själva får bestämma. Vad kostnaden för det nya projektet beräknas till vill Bengt Cederfjäll inte säga. Men han förklarar att ambitionen är att boendekostnaden i de 78 lägenheterna ska bli densamma som på Kvarnen-området, där samtliga 108 lägenheter nu är uthyrda.

Det innebär en snitthyra på cirka 950 kronor per kvadratmeter och år, eller drygt 5600 kronor för en trea på 71 kvadratmeter.

Någon tidplan för byggnationen finns inte.

– Förutsättningen för projektet är att det finns ett tillräckligt stort intresse, säger Bengt Cederfjäll.

Vad ett tillräckligt stort intresse innebär kan Bengt Cederfjäll inte precisera.

– Så här långt har vi smugit igång det här och bara informerat våra medlemmar via vår medlemstidning, säger han. Till hösten, när Sverige är igång ordentligt, inleder vi en annonskampanj. Vi fick god respons på Kvarnen, och tyckte att vi skulle prova på detta område också.

HSB Östra Skåne har ännu inte sökt något bygglov för de tre punkthusen.

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-18 55 90
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.