Annons
Vart femte år är det karneval i Huaröd. I lördags startade den dramatiskt med en luftattack i form av en fallskärmshoppare från ortens busiga fiendeby Önneköp.
Kristianstad • Publicerad 30 juni 2012
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
På ett av ekipagen vid karnevalen i Huaröd härjade småpiraterna ur samma släkt, kusiner och syskon omvartannat, bland annat med efternamnet Mårtensson.
På ett av ekipagen vid karnevalen i Huaröd härjade småpiraterna ur samma släkt, kusiner och syskon omvartannat, bland annat med efternamnet Mårtensson.Foto: Annica Jönsson
Foto: 

Stämningen var på topp bland karnevaltågets deltagare som hade arbetat allt ifrån en och en halv timme till två veckor på sina rullande ekipage.

-Vi provkörde vårt piratskepp halv tolv i natt, säger Micke Mårtensson.

Annons

Båten vid namn Black Pearl var byggd i trä runt en trädgårdstraktor och hölls uppe ytterligare med hjälp av axeln från en släpvagn och bilhjul.

Nio barn, syskon och kusiner, hade bestämt pirattemat som sedan deras föräldrar och farfar/morfar hade arbetat med varje ledig stund de senaste fjorton dagarna för att förverkliga.

Kontrasten var två brödrapar i 20- årsåldern som bor granne med varandra i byn.

-Vi smällde ihop vårt åk i dag på en och en halv timme, säger Benny Evergren.

Det bestod av en öppen bil med ett biljardbord monterat bakom förarsätet, hembränningsapparat på motorhuven och texten Partyfabriken målad på sidorna.

Strax innan karnevalståget skulle avgå landade en fallskärmshoppare på grusplanen utanför församlingshemmet.

-Skjut honom, skriker en piratklädd Jörgen Mårtensson.

-Off with their heads, ropar Annelie Swan, alias röda drottningen från boken Alice i Underlandet.

Fallskärmshopparen tillhörde nämligen Huaröds "fiende" Önneköp. Han var inhyrd av ett gäng bybor som 1995-96 bildade landet Önneköp och tillsammans kallar sig Önneköps revolutionära armé, ÖRA. Strax innan hade Huarödsborna vägrat kapitulera på ÖRA:s generals begäran, därav luftangreppet som frambringade landet Önneköps flagga. Bland fienden hittades även en kändis, komikern Peter Wahlbeck.

-Jag känner Arnold, Önneköps kulturminister, och ska uppträda tillsammans med Mats Ronander på Önneköps byafest i kväll, säger han.

Annons

Andra inhyrda medverkande var Åhus blåsorkester vars medlemmar musicerade från ett av karnevalsflaken bland annat klädda som pirater.

Bland åskådarna längs vägen mot idrottsplatsen fanns utflyttade systrarna Maja Arvidsson och Frida Ewers. För 20 år sedan var de blomsterflickor i tåget.

-Jag var bara tre år men minns att det kändes väldigt stort att vara med, säger Maja Arvidsson.

Enligt systrarnas mamma, som fortfarande bor i byn, var det under en period tradition att första ekipaget bestod av en utvald blomsterflicka som hade små blomsterflickor med sig.

En som var ny i tåget trots att hon har bott i Huaröd sedan 1979 var Inger Ivarsson. Hon hade blivit övertalad av sin gamla fotbollskamrat Barbro Anderberg att vara med i precisionsrallyt på idrottsplatsen senare på eftermiddagen

-Barbro har kört taxi i 25 år och kommer att sitta bredvid i bilen och hjälpa mig genom banan, säger Inger Ivarsson.

Ossian Sandin
Åsa Borglin
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons