Hur få jobb till nyanlända

Kristianstad Artikeln publicerades
En rad av män diskuterade hur nyanlända ska få jobb – komunalrådet Pierre Månsson (L), Dan Samuelsson, Wikan, Thomas Hannjö, arbetsförmedlingen, Martin Berntsson, regionchef AlphaCE samt Vladislav Savic, journalist.
Foto:Annica Jönsson
En rad av män diskuterade hur nyanlända ska få jobb – komunalrådet Pierre Månsson (L), Dan Samuelsson, Wikan, Thomas Hannjö, arbetsförmedlingen, Martin Berntsson, regionchef AlphaCE samt Vladislav Savic, journalist.

Hur ska människor som flyr till Sverige ses som en tillgång? Hur ska de komma in på arbetsmarknaden? Dessa frågor diskuterades vid en debatt i Kristianstad på måndagen.

En eftermiddag ägnades åt frågan ”Hur vinner Kristianstad på invandringen?” på Quality Grand Hotel (i regi av företaget AlphaCE), men inledningen var ett föredrag av tidigare SR-journalisten Vladislav Savic, som ifrågasatte skärpningen av gränskontrollerna.

– Man pratar om att stänga våra gränser för att behålla vår välfärd, men jag menar att välfärden här kan försvinna om det blir ett storkrig i Mellanöstern. Utöver ännu större flyktingströmmar får vi ingen olja och industrin stannar.

Kommunalrådet Pierre Månsson (L) påpekade att läget här är ansträngt.

  – Det tar tre år för asylsökande att få besked om de ska få stanna, samtidigt som 40 procent får avslag. Sedan tar det tre månader att få sätta upp tält på Revinge skjutfält på grund av plan- och bygglagen. Hur ska vi klara mottagningen om vi har denna fyrkantiga modell?

  Debatten handlade annars om hur nyanlända kan få jobb och om man ska behöva behärska svenska språket för att få jobb. Dan Samuelsson, vd för bemanningsföretaget Wikan, sade att det är viktigt att tillåta enklare jobb.

  – Om vi kom överens i Sverige om att ge människor möjlighet att jobba utan att vara experter på svenska, kunde de komma in i verksamheten och lära sig språket efterhand.

  Vladislav Savic påpekade att det i vissa fall kan vara bättre att låta flyktingar jobba i företag där de inte talar svenska, än att de går på bidrag och inte kommer in i arbetslivet alls.

  – Visst är det jättebra om man kan svenska språket, men det ena kanske ger det andra.

  Thomas Hannjö, chef för etableringen på Arbetsförmedlingen, betonade att svenska språket är viktigt.

  – Även om vi säger att språket inte ska vara ett hinder, måste vi titta på hur verkligheten ser ut bland arbetsgivarna.

  I publiken frågade handläggare på Arbetsförmedlingen om varför kommunen inte har fler praktikplatser för nyanlända. Kommunalrådet Pierre Månsson medgav att det behöver göras mer.

  – Skolan har varit duktigare än omsorgen, men allra sämst är det i de kommunala bolagen.

  Arbetsförmedlingens Thomas Hannjö fick frågan om hur man fångar upp en Kamprad bland alla nyanlända.

  – Vår målsättning är att luska ut sådant, men ska vi vara ärliga handlar det inte bara om jobb under de första samtalen utan om bosättning och andra saker. Det är mycket de har med sig.