Husägare blev medvetna om sotningsregler efter artikel
Upprörda husägare har hört av sig till såväl tidningen som sotningsbolaget efter måndagens artikel. Den handlar om att de som trivseleldar i sin eldstad, och inte har den som primär värmekälla inte behöver sota så ofta.
Men Kristianstad Sotnings AB har skickat ut kallelser om sotning till dessa husägare varje år. Trots att reglerna säger att det räcker med sotning vart fjärde år.
- Det är definitivt ingen engångsföreteelse att det varit så. Jag hade sotarna här varje år, tills jag läste reglerna på nätet och sa ifrån. Sotarens kommentar var "Då tar du jobben ifrån oss", säger Rolf Johansson i Venestad, som fick igenom ändringen.
- Tack för att ni skriver om detta. Jag har haft sotning varje år, nu ringde jag och kunde ändra intervall direkt, säger Ebbe Nilsson i Nyehusen, och fortsätter:
- Vi har eldat så lite, ändå har de kommit varje år, trots att det knappt funnits något att göra. Jag tycker det är dåligt av sotarna att inte säga ett knäpp om detta. Bolagets vd Sven Bolling berättar att det är flera personer som hört av sig till dem under dagen och velat ändra sina intervaller. Vilket de fått göra.
Men han vidhåller att sotningsbolaget inte har något ansvar för att eldstäderna sotas med rätt intervall.
- Vi ska rengöra och påtala om det finns några brister. Men hur mycket eller lite man eldar kan naturligtvis inte vi bedöma. Det är upp till fastighetsägaren.
Men ni skickar ut kallelser om sotning en gång om året?
- Ja, vi aviserar att vi ska komma. Men då kan fastighetsägaren kontakta oss och tala om ifall det inte behövs. Han tillägger också att sotarna själva kan påtala för kunderna att de inte behöver komma så ofta.
Enligt Räddningsverkets riktlinjer bör sotning ske varje år om man eldar mer än 1,5 kubikmeter ved. Men det är en rekommendation, inget krav. Enligt lagen gäller vart fjärde år, och besiktning vart åttonde år.
Kristianstad Sotnings AB är ett kommunägt bolag som omsätter omkring 10 miljoner kronor årligen. 2007 ökade det till 11 miljoner, och vinsten ökade till 721 000 kronor. Bolaget har 14 anställda. De senaste åren har verksamheten blivit något mindre, bland annat till följd av att fler installerar fjärrvärme och olika typer av värmepumpar.
Samtidigt har andelen hus med kamin ökat betydligt. De senaste åren har mellan 500 och 700 kaminer årligen nyinstallerats i villor i Kristianstad.
I bolagets årsredovisningar från 2006 och 2005 framgår att bolaget ser nyinstallationer som en alternativ intäkt:
- Minskade arbetsinsatser (inom sotning) kommer att ersättas med kontrollverksamhet. Nyinstallationer och förändringar av eldstäder medför även framledes att besiktningsverksamheten blir omfattande, står det 2005.
- Fjärrvärme har medfört ett bortfall av sotning men kompenseras väl av även det ökade antalet besiktningar i samband med nyinstallation av braskaminer, står det 2006.