Huspriserna upp i Maglehem
– Det var vyn när man kommer från Olseröd och ner mot Maglehem och man ser hela Hanöbukten som avgjorde, berättar Iris Bergman.
Hon flyttade från Malmö till Maglehem för tio år sedan– bort från storstadens puls till landsortens lugn. Under de år som gått har hon övertygats om att flytten var helt rätt. Maglehem är byn där hon vill ha en framtid med sin familj. Det tog ett tag att smälta in, men nu räknar hon sig som en ordinarie bymedlem.
– Det är först nu man får lov att kalla sig en Maglehemare, säger hon och att en hel del utombys flyttat in på sistone.
Iris och hennes man Robert Åhlund har märkt av att Maglehem är på väg att bli mycket populärt. Tyvärr innebär det också att många av de hus som är avsedda för permanent boende säljs som sommarhus. På kort tid har fyra av Iris och Roberts grannfastigheter sålts som sommarhus. De tycker det är lite synd, eftersom det förändrar byns karaktär en hel del. En stor del av byns charm är just närheten till grannarna.
– Det att man vet att där är någon i närheten hela tiden inger trygghet, säger Iris Bergman.
Men om Maglehem får mer sommarbykaraktär så riskerar den närheten att försvinna.
En som känt av hur lätt det är att sälja hus i Maglehem är Åke Nilsson. Han och hans hustru har haft ett sommarhus i byn i 17 år. Tidigare hade de även en permanent bostad i byn. Nu har de bestämt sig för att lämna sommarhuset. Det blir för mycket att stå i helt enkelt. Nu blir det en lägenhet istället.
– Det var inga problem alls att sälja, berättar Åke Nilsson.
Intresset var mycket stort. Åke Nilsson förstår varför.
– Maglehem får högsta betyg. Här är mycket bra att bo.
Det finns allt som behövs– underbar natur, havet i närheten, lugn och ro. Det finns till och med en lanthandel, vilket börjar bli alltmer ovanligt i småbyar. Det är inte utan ett stort mått av vemod som Åke Nilsson lämnar Maglehem.
– Vi kommer att åka hit ofta ändå, tröstar han sig med.
Affärsinnehavaren Klas Petersson märker också av att Maglehem är hett. Han berättar att efterfrågan på hus är mycket större än tillgången. Lanthandeln brukar fungera som en fastighetsförmedlare. Många förbipasserande sätter upp lappar om att de söker hus på lanthandelns anslagstavla.
– Det har varit många i år faktiskt som har svängt in om och frågat om det finns några hus till salu i byn, berättar Klas Petersson.
Svaret på den frågan blir emellertid oftast nej.
jimmy.vulovic
@kristianstadsbladet.se