Id-hundar letar efter försvunna VM-hunden Leela

Sheltien Leela är fortfarande försvunnen. Men hon tros befinna sig i närheten av Skepparslövs golfklubb. Två hundförare med id-hundar arbetar för att hon ska stanna i området.
Skepparslöv • Publicerad 6 oktober 2018 • Uppdaterad 9 oktober 2018
Den colombianska VM-hunden Leela har varit försvunnen sedan i onsdags förmiddag.
Den colombianska VM-hunden Leela har varit försvunnen sedan i onsdags förmiddag.Foto: Maria Sällberg

Intresset för den colombianska VM-hundens försvinnande är massivt. De ansvariga för Agility-VM i Kristianstad är nerringda av internationell och svensk press.

– Det har blivit en världsnyhet. Journalister från Colombia och andra länder ringer mitt i natten när vi ligger och sover. Det har blivit ohållbart eftersom vi har ett VM att sköta också, så vi har ordnat en presskontakt från Svenska Agilityklubben, Joakim Persson, som svarar på alla frågor om Leela, säger Ella Ekenberg, kommunens projektledare för Agility-VM, på lördagsförmiddagen.

Joakim Persson berättar att Leela fortfarande är försvunnen, men att mycket tyder på att hon befinner sig i ett sju kvadratkilometer stort område i närheten av Skepparslövs golfklubb, där ägarna bor under sin Sverigevistelse.

– Vi fick in observationer vid 22-tiden igår (läs fredag). Det ska även ha tagits fotografier och det har bekräftats att det är Leela på bilderna. Men jag kan inte svara på exakt var eller när de är tagna, säger han.

– Tre id-hundar, som är utbildade i att söka efter bortsprungna husdjur, och två hundförare finns på plats. Inriktningen är att försöka hålla kvar henne i området kring ägarna.

En sportterapeut är inkopplad och kommer se till att id-hundarna får massage och är form för uppdraget, berättar Joakim Persson.

Arrangörerna vill inte att allmänheten ger sig ut i området för att försöka hitta Leela.

– Vi vill inte ha dit en massa folk. Risken finns att man skrämmer bort henne.

Eventuella observationer med plats- och tidsangivelser kan ringas in till 0708-969370.

Magnus GrunnonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.