Annons

Idéer för Skånes framtid tas fram

Ena väggen är fullsmockad med A2-ark om fördelarna med nordöstra Skåne som de 60 deltagarna har listat. För här skapas Skånes framtid.
Kristianstad • Publicerad 18 september 2003

Krinova en onsdag i september. Ett 60-tal personer från länet, med en klar majoritet från nordöst, har samlats för att diskutera vilka fördelarna är med den här landsändan. I grupper får de ta fram förslag, idéer och konkreta planer för hur Skåne ska nå de fyra målen; Tillväxt, attraktionskraft, bärkraft och balans.

Meningen är att alla förslag som listas här så småningom ska utmynna i ett nytt utvecklingsprogram för hela Skåne. Därav denna dialogkonferens. Den femte i ordningen. – Vi har bjudit in representanter för organisationer, kommuner, invandrare, företagare och andra aktörer inom regional utveckling, säger Gunne Arnesson Lövgren från regionala utvecklingsledningen på Region Skåne.

Annons

Som tycker det är konstigt det är så få kommunala beslutsfattare med – även från Kristianstad.

– Vi har till och med skickat ut extra inbjudningar, ifall de första skulle komma bort.

Syftet med dialogen är att få fram de förutsättningar och möjligheter som finns i regionen. Det ska utmynna i ett nytt utvecklingsprogram (det nuvarande har fyra år på nacken och ska förnyas), som politikerna region Skånes fullmäktige kan fatta beslut om i mars-april nästa år.

I grupper vid olika bord jobbar vitt skilda personer ihop. Förslagen haglar, samsynen verkar stor och den här femte dialogkonferensen ägnar även ett stort utrymme åt de mjuka frågorna.

– Bland det viktigaste idag är just den här samverkan, att vi hittat en mötesplats där olika företrädare kan mötas, sa Ulrika Tollgren, s-politiker i Region Skåne. – Det är bara synd att näringslivet inte är vidare representerat. Exempelvis finns ingen ansvarig från Kristianstads kommuns näringslivsavdelning med, det ser jag som en brist.

Nanna Tulinius, folkpartiet, uppskattade också den här formen av mötesplats.

– Det har kommit fram många olika idéer, och när alla dessa sammanblandas blir det något betydligt större.

Vilket Mats Fahlen från Medvind i Glimåkra höll med om:

– Framför allt är det viktigt att vi har fått igång den här dialogen. Man har verkligen hittat ett sätt som fungerar.

Clifford Johansen

Annons

044-18 56 40

clifford.johansen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons