GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

IFK:s nya säsongkort kan opereras in under huden – ”Vi vill vara Sveriges häftigaste handbollsklubb

Älskar du IFK? Då kanske du vill ha laget under huden. Från och med nästa säsong kan du få säsongskortet inopererat i handen. ”Vi är förmodligen den första sportklubben i världen som erbjuder detta”, säger Henrik Fröberg, vd för Arenabolaget.
Kristianstad • Publicerad 18 maj 2018
Joel Wedberg, ansvarig för produktutveckling på arenan, har redan mikrochipet under huden.
Joel Wedberg, ansvarig för produktutveckling på arenan, har redan mikrochipet under huden.Foto: Bosse Nilsson

Trenden med att operera in ett mikrochip under huden slog igenom förra året och användningsområdena blir allt fler.

Den tekniska lösningen möjliggör för människor att bland annat öppna dörrar och betala biljetter. Nu har IFK Kristianstad valt att hoppa på tekniklösningen.

Nästa säsongskort kommer att kunna opereras in mellan tummen och pekfingret.

– Det stämmer. Vi är förmodligen först i världen med detta i sportsammanhang, säger Henrik Fröberg. Idén har funnits länge, berättar Fröberg.

Tanken har funnits länge, berättar Fröberg. Ett tag pratade man om säsongskort med tumavtryck, men den tekniken har alltmer försvunnit och ersatts av chipteknologi. Och när Joel Wedberg, ansvarig för produktutveckling på arenan, fick sitt första chip förra året, började idén närma sig verkligheten.

– Vi vill vara Sveriges häftigaste handbollsklubb. Och letar alltid efter nya sätt att ge våra kunder den bästa servicen. Har vi dessutom kompetensen i huset så känns det som rätt grej att göra, säger Henrik Fröberg.

Chipet är ungefär lika stort som ett riskorn och syns knappt. Det kommer inte bara kunna laddas med säsongskortet.

– Man ska även kunna använda det i andra sammanhang. Som att köpa biljett på SJ eller till passagesystem. Där tänkte vi vara behjälpliga.

För att kickstarta satsningen kommer de första tio intresserade att få chippet inopererat utan kostnad.

– Annars kostar det absolut inte en förmögenhet. Det är några hundralappar.

Totalt finns i nuläget 20 mikrochip till fansen. Men fler kommer att köpas in om intresset överstiger antalet.

Henrik Fröberg säger att det är en enkel och smidig operation att få chipet under huden.

– Det görs enligt en beprövad metod. Vi tar hit en auktoriserad piercare som gör det. Det är i princip ett enkelt nålstick.

Joel Wedberg har agerat som försökskanin på arenan. Han säger det funkar alldeles utmärkt. Han vill anamma den nya tekniken fullt ut.

– Min ambition är att någon gång bli helt nyckel- och plånboksfri. Snart ska jag få ett nytt chip där jag har mitt betalkort.

Han ser fram emot att kunna erbjuda IFK-fansen säsongskortet som chip.

– För oss handlar det också om att driva utvecklingen framåt. Att det är inte så farligt att sätta ett chip i handen. Det underlättar vardagen.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.