Ikaros har återvänt

På torsdagsmorgonen transporterades stålskulpturen tillbaka till Stora Torg. Efter en mindre flygtur, som inte gick för nära solen, kunde Ikaros säkert landa efter en över tre månaders restaurering.
Kristianstad • Publicerad 4 september 2014
Ikaros – tillbaka på torget.
Ikaros – tillbaka på torget.Foto: 

Det var strax efter nio som lastbilen med Ikaros på flaket rullade in i centrala Kristianstad. Den efterlängtade skulpturen kunde utan komplikationer sättas ned på sin vanliga plats på Stora Torg.

- Det har verkligen varit många som har frågat när Ikaros skulle komma tillbaka. Vi är väldigt glada över detta, säger kulturutvecklare Ulrika Cedell.

Under dagen kommer NCC att arbeta med vattenanslutningar till skulpturen och stensättningen runtomkring. Det är samma gatstenar som rundat in Ikaros tidigare, men vattensystemet är däremot nytt.

Det nya systemet kommer att minska kalkbildningen, vilket tidigare har varit ett problem.

- Det är en investering för att livslängden ska vara i 30 år, om inte längre. Man ska inte behöva restaurera igen på den tiden, säger Michael Sjöland, planeringsingenjör vid C4 Teknik.

Och visst har Ikaros fått ett ansiktslyft. Den skinande ytan reflekteras i solens förrädiska strålar. Bakom det ligger ett mycket noggrant detaljarbete som har kostat hundra tusentals kronor.

I och med återkomsten kommer lamporna också att bytas ut. Numera kommer stålskulpturen att lysas upp av ledlampor och arbetet med installeringen beräknas vara helt klart på måndag eller tisdag nästa vecka.

Leo Pettersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.