Ilska och sorg inom arbetarekommunen

Ilska över att politiken har hamnat i skymundan och en önskan om en mer öppen process i valet av partiledare. Juholts avgång och partiets närmaste framtid diskuterades givetvis när Kristianstads arbetarekommun samlades på måndagen.
Kristianstad • Publicerad 23 januari 2012
Lokala VU-ledamöter. Den uppkomna situationen är i fokus för Ruth Piatek, Henry Larsson, Peter Isacson, Annelie Karlsson och Bengt Albinsson.
Lokala VU-ledamöter. Den uppkomna situationen är i fokus för Ruth Piatek, Henry Larsson, Peter Isacson, Annelie Karlsson och Bengt Albinsson.Foto: 

Den uppkomna situationen för Socialdemokraterna var inte bara ett givet samtalsämne bland ledamöterna på Sommarlust igår, den var också rent formellt en av punkterna på mötets dagordning.

Det fanns gott om tankar och känslor att vädra när vem som ska bli ny partiledare fördes på tal.

– Vi får inte glömma att vi skåningar var väldigt nöjda med tillsättningen av Håkan Juholt som partiledare. Han besökte distriktsmötet i april och jag tror att vi alla kände att det här kan leda vårt parti framåt. Håkan avgick klockan tre i lördags och det kan inte vara så att vi redan har hunnit formulera vem vi vill ha som efterträdare. Vi sörjer fortfarande över att vi hamnade i den här situationen, sa Annelie Karlsson, riksdagsledamot tillika ledamot i arbetarekommunens verkställande utskott (VU).

Ett önskemål som delades av mer än en ledamot är en mer öppen process.

– Framförallt ska det ske öppet och inte så mycket hemlighetsmakeri. Det skapar så mycket spekulationer, säger VU-ledamoten Ruth Piatek.

– Som det är nu svarar alla tillfrågade nej. Det är bättre att stå upp till bevis och säga att man är intresserad, så som man gör i vissa andra partier, så att det blir en öppen debatt och sen får vi gå till omröstning, säger VU-ledamoten Peter Isacsson.

Ett par ledamöter i arbetarekommunen uttryckte en frustration över att politiken har hamnat i skymundan under alla turerna kring Juholt.

– Jag tycker att vi har en stark politik som vi har formulerat under hela resan mot alla odds. Hela hösten har vi försökt fokusera på arbetslösheten och på utförsäkringar. Vi har ett bra budgetförslag, men har inte fått chansen att kommentera det. Det är frustrerande för oss som jobbar med politik på alla nivåer, säger Annelie Karlsson.

– Det går inte att säga att det är partiets, Håkan Juholts eller medias. Det är ett tredelat ansvar, tillägger hon.

På arbetsplatserna

Arbetarekommunledamoten Tommy Carlsson tycker att det politiska samtalsklimatet på arbetsplatserna har påverkats.

– Framförallt för alla på arbetsplatserna som är sossar men som inte är inne i något uppdrag. De har vågat stå för att de är socialdemokrater innan, men idag har de ett så enormt tryck på sig att förklara allt som händer i massmedier, så många av dem har dragit sig tillbaka.

Annelie Karlsson tycker att partisekreteraren Carin Jämtins insats gör att det inte brådskar lika mycket med att få fram en partiledare.

– Carin har skött sig förbaskat bra. Under den här korta tiden har hon tagit sitt ansvar och gjort det med glans. Det har varit bra framträdande i media, hon visar tydlighet och är trygg. Det sätt hon leder partiet tillfälligtvis och hjälper till, som hon själv uttrycker det, gör att det inte är så akut.

Hon säger att det är svårt att avgöra huruvida Juholt blev en belastning eller ej för partiet.

– Det vet vi bara på sikt. Jag har stor respekt för att han lämnade i lördags. Vi vill prata politik med er och inte om vem som ska vara partiledare. Det är dags att ni börjar granska regeringsmakten och låter oss bli ett kraftfullt oppositionsparti. Politiken bör bli i fokus. Vi är förbaskat trötta på det här.

Maria Sällberg
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.