Inga bidrag för minskat lustgasutsläpp

Region Skåne får 23,6 miljoner i klimpbidrag, men det blir inga pengar för projektet som skulle rena lustgas på förlossningen på CSK.
Kristianstad • Publicerad 16 maj 2008

Miljöstrategen Sten Welander på CSK är besviken och förvånad.

- När det gäller just ansökan om rening av lustgas hade Stockholmssjukhusen högre prioritering för sina ansökningar än vad vi har fått för vår, säger han och syftar på att Danderyds sjukhus, Södersjukhuset samt Södertälje sjukhus, alla tre tillhörande Stockholms läns landsting har beviljats bidrag för anläggning för destruktion av lustgas.

- Vi hade sökt för samma reningseffekt med samma reningsaggregat som i Stockholm.

Centralsjukhuset förbrukar 2 100 kilo lustgas årligen. Med en speciell anläggning som i dag bara finns på Huddinge sjukhus i Sverige skulle 60 procent av gasen renas, vilket innebär cirka 1 260 kilo lustgas som motsvarar 390 ton koldioxid.

- Av Region Skånes totala utsläpp av koldioxid står lustgas för fem procent och ett kilo lustgas motsvarar 150 mils bilkörning.

CSK sökte 3,9 miljoner kronor ur Naturvårdsverkets klimatinvesteringsbidrag för anläggningen medan Region Skåne hade fått bidra med lika mycket. Förhoppningen var att projektet skulle köra i gång i år och att reningen införs nästa år.

Sten Welander ger inte upp projektet utan hoppas på regionpolitikerna i stället.

- Det finns ett stort intresse för detta och de politiker jag har varit i kontakt med har gett ett halvt löfte om att prioritera det här. Det innebär att regionen får skjuta till mer pengar själva. Nu får vi ta nya tag och ta upp diskussionen på tjänstemannanivå och politikernivå för att diskutera hur vi ska fullfölja det.

- Tanken var att detta skulle bli ett pilotprojekt och spridningsprojekt, inte bara för sjukhus i Skåne, utan också kopplat till Öresundsregionen och Danmark.

Marcus Haraldsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.