Inga klara besked om C4 Arbetsmarknad

Ett förslag omöjligt att ta ställning till. C4 Arbetsmarknads vara eller icke vara är fortfarande en fråga utan beslut.
Kristianstad • Publicerad 10 maj 2008

Det som många personer inom C4 Arbetsmarknad oroligt väntat på, det aviserade beskedet om nedläggning av verksamheten, kom aldrig vid integrations- och arbetsmarknadsnämndens möte i torsdags. Nämnden var nämligen varken över- ens inom sig eller med de fackliga representanterna. Så beslutet om att avveckla C4 Arbetsmarknad helt och hållet kom aldrig vid torsdagens möte.

– Vi ville ha en snabb takt i beslutsgången genom att fatta olika delbeslut. Att facket ville ha hela paketet på en gång är egentligen inget konstigt, så vi ska försöka tillmötesgå så långt vi kan, säger nämndsordförande Radovan Javurek (fp). Facken, Saco, TCO/OFR och LO, anser sig inte kunna ta ställning till avvecklingsförslaget eftersom den alternativa organisation som ska ta över, inte finns formulerad.

– Det är svårt i det läget att bedöma konsekvenserna för de anställda, konstaterar de fackliga representanterna i sitt ställningstagande.

De kräver en fördjupad konsekvensanalys av vad som händer vid en eventuell övertalighet och konkret besked på vad som kommer efter C4 Arbetsmarknad. För en sak står klar, som det är i dag kommer det inte att förbli.

– Nej, underlaget försvinner eftersom varken a-kassa eller försäkringskassan kommer att anvisa folk hit i framtiden, säger Radovan Javurek och menar att även om den delen inte hade förändrats så skulle verksamheten ha renodlats. Även socialdemokraterna efterlyser ett bättre underlag för att fatta beslut. I sak är man överens, C4 Arbetsmarknad behöver utvecklas och anpassas till verkligheten med större fokus på dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Men vice ordförande Anders Tell är djupt oroad över utvecklingen och saknar förslag på hur samarbetet med socialnämnden ska bli i framtiden.

– Nu blir det enbart avveckling i stället för den utveckling som vi hade hoppats på. Även om Anders Tell är kritisk till att beslutsförslaget enbart talar om en avveckling av praktik- och arbetsträningsplatser utan att presentera något annat, upplever han att majoriteten lyssnat till synpunkterna.

Radovan Javurek erkänner att det kan behövas vissa förtydliganden. Därför fortsätter arbetet med att sjösätta en ny organisation för praktik och arbetsträning med att ytterligare analyser ska göras innan ett beslut. De 20 i personalen på C4 Arbetsmarknad och de 125 som har en plats där, får sväva i ovisshet ytterligare en tid.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.