GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inga planer på att stänga reningsverket

Ett 80-tal Arkelstorpsbor spånade fritt om framtiden för viken och har som högsta önskemål att stänga reningsverket vid sjön. Några sådana planer finns dock inte från kommunens sida. Tvärtom ska reningsverket renoveras och moderniseras.
Arkelstorp • Publicerad 16 januari 2019
Önskemål om att riva reningsverket i Arkelstorp dök upp när Oppmanna Vånga bygderåd hade brainstorming kring vad man ska göra med Arkelstorpsviken i framtiden.
Önskemål om att riva reningsverket i Arkelstorp dök upp när Oppmanna Vånga bygderåd hade brainstorming kring vad man ska göra med Arkelstorpsviken i framtiden.Foto: Lasse Ottosson

I måndags hölls en andra workshop på Brunnen i Arkelstorp inom ramen för projektet om Arkelstorpsviken – En vik i Sjöriket Skåne. Projektet ska genom provtagning ta reda på tillståndet för delen av sjön och utifrån det ta fram en åtgärdsplan.

Som ett projekt inom projektet, som projektledaren BrittMarie Eriksson uttryckte det, har man bjudit in till möten för att ta fram idéer för vad man vill göra med Arkelstorpsviken i framtiden, oavsett vad som kommer att hända med den. I oktober förra året samlades ett 80-tal personer på Brunnen för att spåna fram flera mer eller mindre vidlyftiga idéer och nu i måndags var det ett lika välbesökt möte på Brunnen för att prioritera bland dessa idéer. Det visade sig att ett högt prioriterat önskemål är att stänga reningsverket, som ligger mellan Spängerskolan och sjön.

– Det är inte så fräscht med ett reningsverk bredvid sjön och vi vet att Ekestads reningsverk har stängts, men det är bara i början och vi har inte hunnit sätta oss ner och prata om det. Det kräver en dialog med kommunen. Det är en fråga som har varit uppe flera gånger innan i olika sammanhang och det finns ett stort intresse för detta, men det är också en fråga som kräver stor respekt, säger projektledaren BrittMarie Eriksson.

Bengt Olsson är chef på C4 Teknik, som har hand om kommunens reningsverk. Han säger att det inte finns några planer på att stänga reningsverket.

– Vi klarar alla utsläppskrav och det släpps inte ut någonting från reningsverket som förvärrar situationen i viken. Det ska byggas ut och moderniseras så att vi klarar utsläppskraven ännu bättre. Det är en gammal anläggning som förvisso fungerar men den behöver ses över och pumpar behöver bytas. Jag kan inte säga någon exakt tid, men det ligger i planen för de närmaste åren, säger han.

Han säger att det har gjorts en lösning i Ekestad där man lagt in vatten och avloppsledningar i orten och att avloppet sedan pumpas till centrala reningsverket i Kristianstad

– Det man möjligen tänker är att man kan pumpa avloppsvattnet från Arkelstorp via Ekestad och vidare till Kristianstad och det skulle i så fall kunna fungera, men det finns inget sådant i planen just nu.

Bengt Olsson har inte på senare tid hört några tankar om att stänga reningsverket, så han är lite förvånad.

– Det har inte varit någon het fråga på sistone, inte som jag har uppfattat det. Jag förstår att man vill använda området till något trevligare, men det finns inga sådana planer. Det är inget man kan göra utan en rejäl investering, det tar väldigt lång tid och kostar otroligt mycket pengar.

Marcus HaraldssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.