Inga tankar på enskilda

Arne Cederberg, 85 år, är hjärtsjuk – och riktar kritik mot kommunens hantering av vattenkrisen i Åhus och Yngsjö. En expertgrupp från Stockholm har nu anlänt för att delta i bakteriejakten.
Kristianstad • Publicerad 6 augusti 2010
Foto: 

I onsdags körde C4 Teknik ut vattentankar till större företag och verksamheter med särskilt stora dricksvattenbehov i Åhus med omnejd.

För privatpersoner är dock kokning av kranvattnet det enda alternativet. Ett beslut som får kritik.

– Det är väldigt dåligt skött. De borde sätta ut vattentankar på torg eller vid mataffärerna, där även allmänheten kan hämta rent vatten, säger 85-årige Arne Cederberg i Yngsjö.

Hjärtproblemen gör att han äter vattendrivande medel och har ett stort behov av dricksvatten. Att koka vatten – och sedan sätta på kylning – är en process som tar tid och kraft. Dessutom finns en oro att kokning inte räcker.

– Är man frisk och kry är det väl inga problem. Men är man redan sjuk som jag får man inte drabbas av diarréer eller liknande. Det är livsfarligt.

Michael Dahlman, planeringssamordnare på C4 Teknik, svarar:

– Det finns helt enkelt inte kapacitet att förse 8 000 hushåll med vatten via tankar. Sådant gör man bara i extrema nödlägen när man tvingats stänga av vattnet.

Så äldre och sjuka kan inte räkna med någon särskild hjälp?

– Vi tittar på möjligheten att kunna hämta vatten på vattenverket i Åhus. Vi väntar på fler provsvar därifrån och tar beslut när vi är helt säkra på att vattnet är bra.

Prover från i måndags bekräftades i går som otjänliga, bland annat från Transval, Flötövägen och Äspet. Vissa prover innehåller så kallade coliforma bakterier, analyserna fortsätter nu för att se om det rör sig om E coli.

Man vet fortfarande inte vad problemen beror på och i går anlände en laboratoriechef från Stockholm för att hjälpa till i det fortsatta sökandet. Experten ingår i den nationella vattenkatastrofgruppen Vaka.

– Det här är en unik händelse. Då är viktigt att vi har en så hög kompetens som möjligt, säger Michael Dahlman.

044-18 55 00bjorn.solfors@kristianstadsbladet.se
Björn Solfors
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.