Inga X2000 mellan Malmö och Göteborg

SJ kan dra in X2000-tågen mellan Malmö och Göteborg på grund av att Skånetrafiken fått ansvaret för den sträckan. Lönsamheten kan bli för dålig, enligt SJ.
Kristianstad • Publicerad 7 december 2007

– Vi har två helt olika förutsättningar för att driva trafiken. Länstrafikbolag har halva spårinvesteringen betald av staten och driften betalas av lokala skattemedel till 30–60 procent. Då blir det inte alldeles enkelt att bedriva konkurrens på lika villkor, säger vd Jan Forsberg.

Både han och SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn är förvånade och bekymrade över regeringens beslut att ge trafikeringsrätten från Malmö till Göteborg och Alvesta till Skånetrafiken, Hallandstrafiken, Västtrafik och Länstrafiken Kronoberg. De visste ingenting om beslutet i förväg. Istället trodde de att regeringen skulle avvakta med tanke på att den just satt igång en utredning som ser över om hela persontrafiken ska konkurrensutsättas.

Nu är de oroliga för att det svenska järnvägsnätet splittras upp och att det blir svårt att fatta beslut om stora investeringar i spår och tåg. SJ har planer på att upprusta 80-talsvagnar, skapa ett mellanting mellan dubbeldäckare och X2000 och ta fram ett framtida snabbtåg, men nu måste bolaget se över vilka konsekvenser regeringsbeslutet får innan man vågar satsa. Redan kan de säga att troligen blir det inte lönsamt för SJ att fortsätta att köra X2000-tåg mellan Göteborg och Malmö. I förlängningen frågar de sig om det då är lönsamt att slutföra tunneln genom Hallandsåsen.

– Alla småsträckor kan vi naturligtvis inte konkurrera på när det kommer med skattesubventionerad trafik. Vi kan inte konkurrera med dem som är dopade, säger Ulf Adelsohn.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.