Ingen åtgärd för fusk vid EU-valet

Åklagarmyndigheten i Malmö inleder inte någon förundersökning med anledning av valfusket vid EU-valet i juni. Men överåklagare Sven-Erik Alhem anser att möjligheten till valfusket måste åtgärdas.
Kristianstad • Publicerad 5 augusti 2004

– Det är ju en skandal egentligen, att man så här lättvindigt kan använda andras röstkort. Det kan få konsekvenser för framtida val om det här inte rättas till, säger Sven-Erik Alhem. Jag ser framför mig, om felet består, att vissa extremistiska partier kan ha intresse av att köpa in röstkort i syfte att påverka valutgången. Som Kristianstadsbladet tidigare berättat följde två journalister "Göran" när han fuskade i samband med valet till EU-parlamentet den 13 juni. "Göran " hade kommit över tio personers röstkort och röstade lika många gånger i olika vallokaler i Malmö. Fusket möjliggjordes av att valförrättarna inte i något fall krävde att få se "Görans" legitimation.

– Det är anmärkningsvärt att man inte kräver legitimation i vallokalerna, så som man gör på posten. Jag har själv röstat ett stort antal gånger, och jag kan inte minnas att jag någon gång skulle ha behövt legitimera mig. Det görs bara i särskilda fall, exempelvis om jag hade utgivit mig för att vara kvinna, säger Sven-Erik Alhem. Chefsåklagare Stefan Göransson vid åklagarkammaren i Malmö har på uppdrag av Sven-Erik Alhem undersökt om det går att driva ärendet vidare rättsligt. Göransson beslöt i går att en förundersökning inte ska inledas.

– Vi tror inte att det här enskilda ärendet har påverkat valresultatet eftersom "Göran" lade blanka röstsedlar i valkuverten. Hans och Kristianstadsbladets mål har uppenbarligen varit att visa på ett missförhållande vid röstning i vallokalerna, att peka på ett systemfel, säger Sven-Erik Alhem.

Att utreda misstanken om missbruk av urkund, det vill säga röstkorten, anses vara utsiktslöst i det här fallet.

Däremot kommer Valmyndigheten och valnämnden i Malmö att informeras om ärendet.

– Jag ser det som har hänt här som mycket allvarligt. Det här systemfelet måste rättas till nästa val, säger Sven-Erik Alhem.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.