Ingen Brobyggare inom vården fick jobb
Under det år som EU-projektet Brobyggarna pågick fungerade en rad invandrare som kulturella bryggor mellan brukare och personal i vården.
Med en person som är hemma både i den svenska och en invandrarkultur kände sig patienterna säkrare och tryggare. Det vittnade både brobyggare Khosro Khalili och undersköterska Tommy Åkesson på CSK:s akutmottagning om. Även på kvinnokliniken och Vilans vårdcentral hyllades projektet.
Trots att alla inblandade var nöjda med projektet har det inte omsatts i några tjänster.
- Alla säger att arbetsuppgifterna finns, men några sådana tjänster finns inte. Det är tragiskt att det inte blir någon fortsättning, säger Agneta Abrahamsson, från Högskolan Kristianstad.
Hon tycker ändå att projektet gett nyttig kunskap.
- Om hur problemen ser ut för flyktingar och hur man skulle kunna arbeta för att göra det lättar för alla inblandade i integration.
Nu kommer detta inte till nytta.
- Det är synd, man måste vilja gå andra vägar ibland. Alla har rätt till likvärdig vård, därför är regionen skyldig att se till att invandrare får det oavsett bakgrund, säger Agneta Abrahamsson.
Viveca Dettmark, hälso- och sjukvårdsstrateg på Centralsjukhuset förklarar att man inte kommer att anställa någon i en brobyggarroll.
- Vi kommer inte att ha någon stationerad här enbart. Våra tankar var att det skulle finnas en grupp på familjehuset, som skulle komma som konsulter till avdelningar för att arbeta med en attitydförändring.
- Vi tyckte egentligen att de skulle ha en plats i kommunen.
På kommunens integrationskontor säger chefen Helena Jonsson att hon trodde att vården borde haft störst nytta av projektet.
- Vi har redan anställt tolkar med den här funktionen. På Region Skåne verkar det finnas en missuppfattning att kommunen styr hur många flyktingar som kommer hit, men de får bosätta sig där de vill.