Ingen byggboom i Kristianstad
Det är bristen på arbete som gör att de båda företagen måste minska personalstyrkan.
–Högkonjunkturen i Sverige verkar inte drabba Kristianstad, säger Carl-Gustav Areskoug, distriktschef på Skanska i Kristianstad.
–Det är ju en del industrier som går dåligt i stan, så man ställer sig avvaktande och bygger inget nytt. Skanska sade den åttonde januari upp 18 snickare och en betongarbetare. Totalt jobbar ungefär 60 personer på Skanskas byggen i Kristianstad. Efter stora byggnadsprojekt i bland annat Härlöv och på Österäng förra året finns det nu inte mycket jobb kvar för företagets anställda.
–Men det blir mer framåt vårkanten, säger Carl-Gustav Areskoug.
Roland Eriksson är ordförande för Byggnads avdelning 5.
Han berättar att de uppsagda på Skanska som bara har en månads uppsägningstid har fått en månad extra, alltså två månader, på grund av att extra arbete tillkommit.
–Vår absoluta strävan är att de inte ska behöva gå alls, säger Carl-Gustav Areskoug.
För dem som ändå kommer tvingas att gå från sitt jobb är arbetsmarknaden ganska kärv, berättar Roland Eriksson. –Det har stoppat upp rejält i byggandet här. Vi hade på känn redan i höstas att folk skulle bli uppsagda, men vi trodde inte att det skulle bli så många. Byggnadsarbetare har alltid levt med att det går upp och ner. Vi tvingas vara väldigt flexibla.
För Kristianstads Måleri AB hänger mycket på byggnadsbranschen. Den är deras indikator för vilka jobb de kan komma att få.
–I den här branchen har man inte så stor framförhållning, säger Ole Göransson.
–När vi ser att Skanska varslar måste vi följa efter. De är alltid lite före oss.
För både målare och byggnadsarbetare är det vanligt med mindre jobb på vintern:
–Så här har det varit hela 90-talet, berättar Ole Göransson.
–Vi säger upp på vintern och så anställer vi dem igen på sommaren.
För de sex uppsagda av företagets 17 målare blir situationen osäker. De flesta har mer än en månads uppsägningstid, och det kan hända att jobben blir fler och uppsägningarna kan dras tillbaka.
–Målare är ett osäkert jobb, säger Ole Göransson.
Eftersom företagen tvingas varsla människor på vintern för att sedan åter anställa dem när jobben blir fler på våren hamnar många unga i situationen att de står utan jobb någon månad om året.
–Det har slagit ut många yngre, berättar Ole Göransson.
–De kommer sist in så de varslas först och måste gå varje vinter. Många ledsnar och söker sig till ett tryggare jobb.
eva.emmelin
@kristianstadsbladet.se