Ingen HD-rättegång för trippelmördaren

Trippelmördaren Ricard Nilsson får ingen HD-rättegång om datorstölderna. Högsta Domstolen meddelar nu i ett beslut att hovrättens fällande dom för datorstölder hos Röda Korsets ungdom i Kristianstad sommaren 1999, inte kommer att tas upp. Men det blir inget extra straff eftersom han redan är dömd till livstids fängelse.
Kristianstad • Publicerad 14 maj 2002

Långt efter det att Ricard Nilsson fällts i både tingsrätt och hovrätt för trippelmorden i Klippan, åtalades han också för datorstölder hos Röda Korset Ungdom i Kristianstad sommaren 1999. Ytterst handlade det om att han inte skulle få behålla de två datorer polisen hittade hos honom i samband med mordutredningen och som visade sig vara stulna. Rättegångarna i tingsrätt och hovrätt om de stulna datorerna innebar att Ricard Nilsson lyckades komma utanför fängelsemurarna flera år tidigare än han normalt skulle fått göra i en första så kallad lufthålspermission. Säkerhetspådraget kring hans person var rigoröst både i Kristianstad och Malmö för att han inte skulle lyckas rymma eller utsättas för något hämndattentat. Tingsrätten fällde honom till ansvar och beslutade att han inte skulle få tillbaka de stulna datorerna som han ”köpt i god tro av en god vän till rimligt pris”. Domen stod sedan fast i hovrätten. På två rader förklarar Högsta Domstolen nu att man ”finner ej skäl att meddela prövningstillstånd, i följd varav hovrättens dom skall stå fast”. ulf.matson @kristianstadsbladet.se

Av Ulf Matson 044-18 55 60
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.