Ingen nåd för olyckschaufför

Den 64-årige lastbilschaufför som orsakade en tågolycka i Nosaby 10 september 2004 måste avtjäna sitt fängelsestraff. Regeringen avslog på torsdagen den nådeansökan som lämnats in av hans juridiska ombud.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2007
Olycksplatsen, september 2004.
Olycksplatsen, september 2004.Foto: 

Vid olyckan avled två lokförare och ett 50-tal personer skadades. Chauffören dömdes till 14 månaders fängelse för grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

I nådeansökan hänvisades till hälsoskäl för att mannen skulle slippa fängelsestraffet. Men regeringen avslog ansökan. Beslut i nådeärenden motiveras aldrig.

Domen på 14 månaders fängelse fastställdes av hovrätten och sedan vägrade Högsta domstolen prövningstillstånd. Enligt hovrätten gjorde chauffören flera fel då Kustpilen från Blekinge rammade lastbilens släp på en övergång i september 2004.

Först brast han i uppmärksamhet och missade både blinkande varningslampor och bommar som var på väg ner. När bilen sedan fastnade mellan bommarna agerade han irrationellt. I stället för genast försöka köra igenom den nerfällda bommen framför sig, gick han ur lastbilen och försökte lyfta den.

Chauffören satte sig sedan i bilen och skulle just köra igenom bommen då tåget kom. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.