Ingen oro på stranden

Solen skiner över Hanöbukten och folk är för upptagna med att njuta av det för att tänka på den skadliga UV-strålningen.
Kristianstad • Publicerad 31 juli 2008

Runt Revhaken är stranden full med folk som njuter av solen och vattnet som äntligen har blivit varmt igen.

– Nej, jag är inte orolig för UV-strålningen, säger Karin Olsson. Hon och hennes kompisar åker ofta från Kristianstad ner till stranden i Åhus. Så fort vädret blir fint och de har tid.

– Det har blivit en del de senaste dagarna när vädret har varit så bra.

– Vi är väl hyfsat noga med att smörja in oss, tycker Emelie Andersson samtidigt som hon smörjer in sin kompis med solkräm på de svåråtkomliga partierna på ryggen.

– Det händer väl att man bränner sig någon gång men då får man se till att ha på sig en tröja och vara försiktig när man är ute i solen sen.

I vattenbrynet kan man se några små barn som springer runt i något som ser ut som små våtdräkter.

– Det är för att skydda mot UV-strålning, säger Susanne Lövdén om dräkten hennes tvååriga dotter Nora har på sig.

Det är en väldigt bra, och praktisk, lösning tycker hon.

– Man slipper hålla på och smörja in barnen hela tiden, vilket de sällan gillar. Längre upp på stranden sitter Joakim Gedelryd i en brassestol tillsammans med ett gäng kompisar och läser en bok.

Han är klädd i shorts, t-shirt och har en handduk på huvudet.

Trots det är han inte särskilt orolig.

– Jag har inte funderat så mycket på det där med UV-strålning, säger han men medger att han tycker att det är lite otäckt när han väl börjar tänka på det.

Emy Åklundh044-18 55 00emy.aklundh@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.