Ingen vill väl kallas hora

Killar blir snobbar eller snubbar. Som jobbar eller sabbar. Och ingen tjej vill väl bli kallad hora.
Kristianstad • Publicerad 25 maj 2007
Teaterpjäsen spetsar till diskussionen om könsroller. Bilder: Tommy Svensson
Teaterpjäsen spetsar till diskussionen om könsroller. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
Jennifer Persson, till höger, har valt att ha idrott med killarna, en av få tjejer som har det. – Det hade varit bättre om man haft olika nivåer på grupperna än indelning tjejer, killar, säger hon. Intill sitter Elin Weiffert.
Jennifer Persson, till höger, har valt att ha idrott med killarna, en av få tjejer som har det. – Det hade varit bättre om man haft olika nivåer på grupperna än indelning tjejer, killar, säger hon. Intill sitter Elin Weiffert.Foto: 

Manipuleringen och trycket utifrån är enormt. På hur killar och tjejer ska vara, göra och bete sig.

– Men det är du som bestämmer, understryker Gösta Zackrisson från organisationen Män för jämställdhet när han pratar inför de äldre eleverna på Sånnaskolan.

Frågan är om inte trycket blivit hårdare på senare år. Gösta Zackrisson tycker det.

– Du har MTV, tv, filmer som hela tiden undergräver, att tjejer ska vara undergivna och männen är de starka, säger han.

Han visar en reklambild på en blond tjej med getingmidja och stor byst. Bredvid visar han upp hur tjejen egentligen ser ut. En helt vanlig, söt tjej i 15-årsåldern.

– Bilden har bearbetats i 20 timmar i dator, förklarar Gösta Zackrisson som vill uppmärksamma eleverna på hur förljugna bilder de dagligen och stundligen blir överösta med.

I publiken sitter enbart killar. Tjejerna har redan hört föreläsningen som följs av en teater med tre tjejer och två killar som sätter värderingarna på sin spets.

I ett klassrum diskuterar tjejer i nian värderingar och bemötande. Hur är det på idrotten och slöjden? Jennifer Persson är en av få tjejer som valt att ha idrott med killarna.

– För den är tuffare, säger hon.

Skulle killarna kunna ha idrott med tjejerna, skulle de betraktas som mesiga?

Meningarna är delade.

Hur ett jämställt samhälle fungerar vet vi inte i dag, säger Gösta Zackrisson.

– Vi har bara en vision. Det ska vara lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter. Och det har vi inte i dag.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 55 69

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

"Du bestämmer"

Är ett utbildningsprogram på temat jämställdhet och könsroller som innehåller seminarier, workshops och teaterföreställningar och finansieras av Arvsfondsprojekt under tre år.

Är ett samarbete mellan tre ideella organisationer; Tjejzonen, Svea Sträng/Ung utan Pung och Män för jämställhet.

Den här veckan har Nosabyskolan, Sånnaskolan och Tollarps skola fått besök. Tollarps skola var den hundrade som deltagit i utbildningsprogrammet.

Mer information på www.dubestammer.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.