Inget åtal för politikers tipp

Kristianstad • Publicerad 7 december 2007

Det blir inget åtal för kultur- och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (c), som anmäldes för att ha anlagt en illegal soptipp. Efter att centerpartisten forslat bort nästan 26 ton avfall låter miljö- och hälsoskyddsnämnden saken bero.

Det var i oktober som kommunen fick in en anonym anmälan om att lantbrukaren Sven Nilsson anlagt en olaglig soptipp på sina marker i Träne. När Kristianstadsbladet åkte ut för att titta på upplaget kom Sven Nilsson till platsen.

– Jag brukar använda den här för trädgårdsavfall. Här hamnar grenar, halm och sten, förklarade han.

Påståendet motsades av ganska stora mängder asfalt som låg överst på tippen. Där fanns också tegelstenar. Asfalt betraktas som farligt byggavfall.

– Det är väl kanske inte helt lagligt att kasta asfalt så här, sa Sven Nilsson.

Till miljö- och hälsoskyddskontoret, som gjort två tillsynsbesök på soptippen, har Sven Nilsson förklarat att han förutom trädgårdsavfall och asfalten även lagt tegelstenar och en del järnskrot på platsen. Vid det andra besöket hade dock det mesta av avfallet, 25,8 ton, forslats till Kretsloppsparken i Snårarp. Vid grävningar i den resterande tippen hittades endast jord, sten och enstaka tegelstenar.

Med hänvisning till att avfallet forslats bort och platsen städats ställer miljö- och hälsoskyddsnämnden inga krav på ytterligare åtgärder. Sven Nilsson uppmanas dock att ta kontakt med länsstyrelsen om han avser att fortsätta att använda upplaget. Dessutom får han betala 3200 kronor i tillsynsavgift.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.