Annons

Inspark kritiserad tradition

ÖSTERÄNG. De nya eleverna på Österängskolan invigdes igår i det kommande gymnasielivet. Med militärisk disciplin ”sparkades” eleverna in. Bredvid fotbollsplanen stod rektor Christina J Fredriksson: – Jag försöker avstyra sådana här aktiviteter. Jag hoppas vi bryter denna tradition.
Kristianstad • Publicerad 31 augusti 2001

Efter lunch hämtades alla förstaårselever i sina respektive salar och fördes in i aulan. – Där fick de se en ”insparksfilm” som vi gjort. Den förespråkade Österängsandan, förklarar Kristoffer Månsson, ordförande i Österängsskolans elevråd. Sedan delades de in i lag och strax efter 14-tiden samlades alla på fotbollsplanen bakom idrottshallen. Övningen kallades ”Inspark 2001”. Med militärisk disciplin fick de springa, eller krypa, in på planen. Innan tävlingarna startade fick eleverna genomgå en behandling som bestod i armhävningar, sits-up, att få filmjölk och ketchup eller mjöl blandat med vatten hällt över sig. Lagen tävlade i fem grenar, bland annat tornbygge (bygga ett så högt torn som möjligt av lagmedlemmarna) och ”Rinkabyfyllan” (springa och sätta huvudet på en kon och snurra runt denna för att sedan återvända till laget). – Tanken är att skapa en sammanhållning i klassen. Det får utföra tävlingar i grupp och på så sätt samarbetar de, som att arbeta i team, förklarar Kristoffer. Vad säger du om nivån på aktiviteterna? – Lagom. Vi sammanställde åsikterna från insparken -99 och då var 95 procent nöjda och ville att vi skulle fortsätta traditionen. Vi har även fört en diskussion med skolledningen om vissa restriktioner. Vinnande laget fick biljetter till kvällens inspark på Sommarlust. Rektor Christian J Fredriksson betonar att skolledningen innan gått ut och sagt att aktiviteterna är helt frivilliga och varje elev får välja själv om de vill deltaga. – Jag förstår att eleverna vill hålla kvar sin tradition. Och jag tycker en inspark är viktig, men under andra former. Jag skulle gärna vilja se en musikfest för elever och personal. fredrik.bjornsson @kristianstadsbladet.se

Av Fredrik Björnsson 044-18 55 14
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons