Annons

Inspektör hoppar av i protest

Måttet är rågat. Nu lämnar en av djurskyddsinspektörerna Länsstyrelsen i Skåne på grund av den ohållbara situationen. Över lag har flera länsstyrelser en tuff och pressad arbetssituation.
Kristianstad • Publicerad 18 april 2009

Efter krisartade rop från några län, rapporter i media och JO-anmälan har Jordbruksverket valt att göra en enkätundersökning om hur djurskyddskontrollen fungerar sedan länsstyrelserna tog över ansvaret vid nyår.

Jordbruksverket konstaterar att läget är pressat på många länsstyrelsen, mycket beroende på resursbrist, att det är för få djurskyddsinspektörer.

Annons

Alla länsstyrelser utom två i Norrland har svarat på enkäten.

– Det är inte katastrofläge men flera län har det tufft. Men det är ganska tidigt att göra en uppföljning efter tre månader. I höst ska vi ha en revision, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket. Tio länsstyrelser uppger att de inte ens hinner med anmälningsärendena, det vill säga de mest akuta.

Ungefär hälften anser att de efter sommaren kommer att kunna genomföra planerade kontroller som myndigheten är skyldig att göra.

Det skiljer sig något mellan länen vad gäller antalet öppna ärenden, för de flesta handlar det om hundra.

En handfull län beskriver en mycket tuff situation och en resursbrist som innebär att man inte ser hur man ska kunna skapa en väl fungerande verksamhet inom överskådlig tid.

Innan omorganisationen genomfördes hördes kritiska röster om att länsstyrelserna fått för lite pengar och därmed för få tjänster för att klara av att ta över djurskyddet från kommunerna. Har kritikerna fått rätt?

– Det är för tidigt att med säkerhet säga att det finns bäring i det. Men vi kommer naturligtvis att redovisa enkäten för departementet, säger Björn Dahlén.

Vilka har svarat på enkäten?

– De ansvariga för djurskyddet i länen.

Så djurskyddsinspektörerna åsikter har inte kommit med i undersökningen?

Annons

– Det kan vara så, svarar Björn Dahlén.

En som vet vad hon tycker är Linnéa Stålhandske, djurskyddsinspektör i Skåne.

– Jag jobbar inte en dag till. Droppen var när jag fick svaret "vi kan inte ta hänsyn till hur engagerade ni är". Är det något jag inte vill tappa är det mitt engagemang, jag vill inte sälja min själ. Det har inte skett någon förändring i attityd eller kunskapsnivå i ledningen, säger hon som fått en tjänst som inspektör i Stockholm och därför ska vara tjänstledig från sin tjänst i Skåne i ett halvår. Hon anser att det är inspektörerna som bär allt ansvar på sina axlar, som planerar och utvärderar verksamheten.

Några fler inspektörer har anställts på myndigheten.

– Det är ju roligt att det ska komma fler inspektörer, men eftersom vi jobbar så individuellt har jag svårt att se hur det ska gå, det blir bara ännu mer kaos, vi har ingen samsyn.

Johan Johnmark, chef för veterinär- och djurskyddsenheten på länsstyrelsen, säger till Radio Kristianstad att det inte är konstigt att det sker ett visst ombyte av personal.

– Det är en ny organisation, det är många nya medarbetare. Det vore ganska märkligt, faktiskt, om man inte har en någon form av personalomsättning i en sådan organisation.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons