Inspelning från innergård fortsatte

Gröna rums tv-inspelning av hur en innergård förvandlas fortsatte i går. Gunnel Carlson var för första gången med själv och följde arbetet på plats.
Kristianstad • Publicerad 9 maj 2003
Anders Persson intervjuas av Gunnel Carlson från Gröna. BILDER: BOSSE NILSSON
Anders Persson intervjuas av Gunnel Carlson från Gröna. BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 

Kristianstadsbladet har vid två tillfällen tidigare berättat om hur trädgårdsdesignern Anders Persson från Kristianstad arbetar med att förvandla innegården hos bostadsrättsföreningen Axel Lilie vid Lastageplatsen. Redaktionen för tv-programmet Gröna rum har följt arbetet, som nu har hunnit ganska långt. – Jag har träffat Anders många gånger på mässor och utställningar, så när han hörde av sig och tipsade om det här projektet blev jag intresserad, eftersom vi har gjort flera program om omgörning av privata trädgårdar, men aldrig en innergård, berättar Gunnel Carlson, programledare. Att hon valde att följa ett projekt i Kristianstad beror också på att avståndet från Malmö är lagom. – Vi hinner fram och tillbaka på en dag, förklarar hon. Tanken med programmet är att tittarna ska få tips och råd om vilka växter Anders Persson har valt och varför samt hur de ska planteras. – Eftersom innergården ska var underhållsfri är det intressant att se vilka växter han väljer, förklarar hon. Tittarna kommer också att få se hur det går till att flytta ett träd, så att det slår rot och tar sig på en ny plats. – Ett av körsbärsträden här på gården har flyttats ut till Önnestad, där det precis ska ha börjat grönska, berättar Gunnel Carlson. Programmet är preliminärt bestämt att sändas onsdagen den 25 juni, för sedan följer Gröna rums sommarserie i juli månad. Innan dess ska projektet avslutas med en stor gårdsfest, dit Gunnel Carlson och tv-teamet är inbjudna. – Vi kommer att inleda programmet med gårdsfesten, för att sedan säga ”stopp, vänta nu! Vi ska backa bandet och se hur det började”, berättar hon. Något datum för gårdsfesten är inte spikat än, men den 21 maj ska bostadsrättsföreningens medlemmar mötas och bestämma det. Då ska de också ha enats om vilket vårdträd de vill ha på gården, för det har de ännu inte bestämt. Deesutom har de bestämt sig för ett hörn med kryddväxter, vilket inte heller var klart från början. I övrigt följer arbetet det ursprungliga förslaget med bland annat sedum, marktäckande växter, buxbomsbuskar, körsbärskornell och klätterväxter. Peter Maunula 044-185562 peter.maunula@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.