Inte ovanligt att unga häktas

I veckan häktades två 15-åringar i Skåne misstänkta för grova brott. Att beröva en 15-åring friheten i ett häkte är inte helt ovanligt, den ringa åldern till trots. "Det är ett hundratal ungdomar under 18 år som häktas varje år, förklarar kammaråklagare Christofer Ramkvist."
Kristianstad • Publicerad 17 maj 2008

Under torsdagens häktades en 15-åring, sannolikt misstänkt för rånförsöket mot SEB i Kristianstad och ett grov rån mot SEB på Jägersro i Malmö.

För några dagar sedan häktades 15-åringen som knivskar en vårdare till döds på Tunagården i Malmö.

- Förra året hade jag en 15-åring, på väg att bli 16, som stack kniven i ryggen på en person i Hässleholm som också häktades, säger Ramkvist.

- Det finns unga som begår grova brott.

Han tycker inte att tingsrätterna blivit hårdare, att allt fler unga häktas utan lagens intentioner följs.

Det krävs synnerliga skäl för att unga misstänkta förövare ska kunna häktas.

- Det handlar om höga straffvärden, att man tittar på vad en vuxen förövare skulle få för straff och att den misstänkte inte ska kunna försvåra utredningen. Dessutom finns det inga andra betryggande sätt att övervaka, säger Christofer Ramkvist.

Vad gäller rånen i Malmö och Kristianstad är det lindrigaste straffet två års fängelse. I det fallet lär polisen även jaga ytterligare en person som är misstänkt.

De institutioner socialen kan erbjuda i form av låsta avledningen är inte slutna.

- Möjligen halvslutna, det går att få ut meddelanden. I ett häkte går det att sätta upp restriktioner vad gäller telefon och brev.

Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.